Pajaziti: Licemeri i ucenjivači gaze izbornu volju građana Bujanovca

Bujanovac, 9. jul 2024.- Prošao je prvi krug razgovora političkih stranaka posle izbora u Bujanovcu 2. juna, ali bez konkretnih dogovora o mogućoj novoj većini.

Letnje taktiziranje prekinuo je Arber Pajaziti, jedan od lidera Fronta za promene, koalicije koja je na izborima dobila najviše glasova i 8 odborničkih mandata. Sa ovom grupacijom razgovarali su samo predstavnici srpskih listi, dok su njegov poziv u dva navrata bojkotovale tri albanske stranke.

Radi se o PDP, DP i PDD, koje su pre izbora, pod okriljem Saveta Albanaca, sklopile dogovor o formiranju većine ali im je to matematički nekoguće sa ukupno 18 mandata u parlamentu sa 41 mestom.

Pajaziti nikoga nije imenovao, ali je svojom objavom u ponedeljak uveče prodrmao političku scenu ovih vrelih dana.

“Dogovori sa nepoštovanjem principa pobednika, koje su pokrenuli gubitnici i ucenjivači, sve do rizika zatvaranja Saveta Albanaca, licemerni su, nemaju pravnu osnovu. Nove lokalne institucije, voljom suverene volje građana oslobođene 2. juna, biće formirane vrlo brzo”, poručio je Pajaziti i pozvao, ako je potrebno, na nove izbore.

Ukoliko se dva albanska bloka ne ujedine i naprave komotnu većinu sa 26 mandata, što sada deluje moguće samo u teoriji, jasno je da bez Srba, čije tri liste imaju 13 odbornika, teško da će biti formirana lokalna vlast.

Zakonski rok za zakazivanje konstitutivne sednice parlamenta je 31. jul.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *