Uskoro na bolovanje eletronskim putem

Bujanovac, Beograd, 9. jul 2024. – Građanima Srbije bi do kraja godine trebalo da bude omogućena usluga elektronskog bolovanja, čime bi pacijenti bili lišeni obaveze da nose doznake o bolovanju poslodavcu, već bi ih slali elektronskim putem, piše portal Vreme.

E-bolovanje će biti sistem koji će povezati poslodavce, lekare i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

„Ovaj sistem će omogućiti da se ubrza ceo proces bolovanja, koji je zaista jedna kompleksna procedura i podrazumeva nošenje dokumentacije i njihovu cirkulaciju kroz sistem, i pre svega da pacijentima olakša da ne moraju bolesni da nose ovu dokumentaciju poslodavcu, već će poslodavac automatski imati uvid u potrebne informacije, a Republički fond će takođe imati potreban pristup“, objašnjava Isidora Šmigić, menadžerka za regulatornu reformu iz NALED-a za RTS.

Ističe da je važno i što će Republički fond za zdravstveno osiguranje moći da pristupi potrebnim informacijama kako bi komisije mogle da razmatraju eventualno produžavanje bolovanja duže od 30 dana u slučajevima kada je to potrebno.

Kako kaže, e-recept, koji funkcioniše od 2019. godine, je revolucionaran sistem jer je samo u poslednjih 18 meseci doneo uštedu veću od 30 miliona evra, a e-karton je nešto na čemu se radi već neko vreme.

„Očekujemo da njegova puna implementacija krene početkom 2026. godine. Trenutno su u toku pripreme tehničke, dakle arhitektura, specifikacije itd. Potrebno jeste uskladiti i zakonski okvir i doneti neke podzakonske akte koji će urediti procese kako će e-karton funkcionisati i koji će omogućiti brže i efikasnije kretanje kroz zdravstveni sistem, tako da pacijenti ne moraju ponovo da rade određene analize. Njihovi lekari mogu u potpunosti da pristupe istoriji bolesti tako da verujemo da će biti unapređenje kako za lekare tako i za pacijente“, ističe Šmigićeva.

Od 2019, kada je usvojen postojeći Zakon o zdravstvenom osiguranju, lekar opšte prakse mogao je da propisuje bolovanje do dva meseca, u zavisnosti od bolesti i brzine oporavka.

Najnovijim izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju skraćen je, između ostalog, period “bolovanja” koje odobrava izabrani lekar sa dosadašnjih 60 na 30 dana, nakon čega se zaposleni upućuje na prvostepenu lekarsku komisiju koja odlučuje o daljem toku lečenja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *