Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova: Ozbiljno kršenje prava Albanaca na jugu Srbije

Bujanovac, Berlin, 10. jul 2024. – Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost zbog pasivizacije adresa Albanaca u Preševskoj dolini na jugu Srbije, precizirajući da „problemi Albanaca na jugu Srbije zaslužuju veću pažnju, piše portal Deutsche Welle (DW).

Ministarstvo je u odgovoru ovom mediju navelo da je ova tendencija u suprotnosti sa obavezama Srbije da poštuje prava manjina:

„Ova prava su zagarantovana i Ustavom i Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Pored toga, Srbija je ratifikovala Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina u Savetu Evrope. Tendencija ‘pasivacije’ albanskog stanovništva na jugu Srbije je u suprotnosti sa ovim zakonskim obavezama“, naveli su za DW u Ministarstvu.

Kako piše u tekstu na portalu DW, Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasada Nemačke u Beogradu u redovnom su kontaktu sa predstavnicima albanske manjine. Čak i Savet Evrope prati situaciju albanske manjine na jugu Srbije.

Podseća se da je u okviru društvenog dijaloga između Vlade Srbije i albanske manjine dogovoreno nekoliko mera, uključujući plan za integraciju pripadnika albanske manjine u javni sektor i državne institucije na lokalnom nivou, objašnjava nemačko MIP.

„Sprovođenje ovih planova i dalje zahteva pomno praćenje od strane EU i Saveta Evrope.

Prema studiji Instituta Maks-Plank iz 2023. godine, poslednjih godina hiljade Albanaca iz Preševske doline izbrisano je iz registara protiv svoje volje.

Nedavno je u Nemačkoj boravila delegacija Albanaca iz Preševske doline, koju je predvodio Šaip Kamberi, albanski poslanik u Skupštini Srbije, da bi skrenuo pažnju Berlina na položaj Albanaca na jugu Srbije.

Na kraju teksta se podseća da su, u okviru Berlinskog procesa, šest zemalja Zapadnog Balkana – Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija – potpisale, između ostalog, i sporazum o međusobnom priznavanju diploma i stručnih kvalifikacija. Srbija je uputila sporazum u parlament, ali ga još nije u potpunosti ratifikovala. Kosovo i Albanija su ga prve ratifikovale.




3 thoughts on “Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova: Ozbiljno kršenje prava Albanaca na jugu Srbije

  1. Anonimni

    predlažem da se Kamberi postavi za ambasadora Srbije u Albaniji a svi albanci iz Preševa zaposle širom Srbije i biće sve ok

    Reply
  2. Dobrica Lukić devojačko Stošić

    Kako pa da ne a kažite mi Nemci vi na Kosovu kršev li prava Šiptari. Gledajte si vašu rabotu i vaši problemi. Oni kuće popališe na Kosovu Srbima. Aj u p.m.

    Reply
  3. Локални Абориџин

    А зашто се не пита где су Срби са Косова и како је Србима у шиптарском гету на Косову?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *