Kamberi o Srebrenici: Srbija da se suoči sa zločinima počinjenim u njeno ime

Bujanovac, 11. jul 2024. – Povodom godišnjice zločina u Srebrenici, 11. jula 1995, jedini albanski poslanik Šaip Kamberi objavio je da je Skupštini Srbije, zajedno sa još dvoje poslanika iz SDA Sandžaka, pokrenuo inicijativu za usvajanje Rezolucije kojom se osuđuje genocid a 11. jul proglašava Danom sećanja na žrtve genocida. Međutim, Kamberi ne očekuje da ova inicijativa bude usvojena, kao što se desilo oktobra prošle godine kada većina poslanika odbila ovaj predlog.

Kako navodi, inicijativa je podneta na osnovu Rezolucije Generalne skupštine UN-a 78/282 od 23. maja 2024. godine.

Kamberi: Rezolucija o Srebrenici je propast Vučićeve revizije istorije

Ako se usvoji, dodaje poslanik, rezolucija predstavlja odavanje počasti žrtvama, ali i obvezu u sprečavanju ovakvih zločina u budućnosti, što bi predstavljalo važan korak ka pravdi, pomirenju i poštovanju ljudskih prava u regiji.

Ipak, on ne očekuje da predlog usvoje poslanici.

„S obzirom da je negiranje genocida i ratnih zločina postalo kultura državne politike u Srbiji, ne može se očekivati da će je podržati većina u Narodnoj Skupštini. Međutim, inicijativa ima za cilj da dokaže da u Srbiji postoje političke snage koje se protive zvaničnoj politici negiranja ratnih zločina, genocida i iniciraju neophodnost da se Srbija suoči sa zločinima počinjenim u njeno ime. Tu mislim na političke snage koje podržavaju Rezoluciju UN-a (78/282 od 23. maja ove godine) za genocid u Srebrenici“, objavio je Kamberi.




2 thoughts on “Kamberi o Srebrenici: Srbija da se suoči sa zločinima počinjenim u njeno ime

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *