Lista dr Dejana dobila konkretnu ponudu sa albanske strane za formiranje većine

Bujanovac, 18. jul 2024- Na adresu dr Dejana Stojanovića stigla je konkretna ponuda od tri albanske stranke za formiranje multietničke vlasti, prenosi portal na albanskom Folonline, pozivajući se na izvore iz stranaka. Kako ne navodi, u toku intenzivni razgovori o formiranju vlasti u Bujanovcu između GG Dr Dejan Stojanovića (5 odbornika)  sa tri albanske stranke – Pokret za demokratski progres (PDP), Demokratska partija (DP) i Partija za demokratsko delovanje (PDD). Ove tri stranke imaju sporazum o zajedničkoj vlasti ali s 18 odbornika ne mogu da je formiraju sami.

Iz GG dr Stojanovića nisu želeli da za naš portal komentarišu ove navode, ali su potvrdili da su razgovarali sa predstavnicima tri albanske stranke.

Navodno, srpska strana ima rok do kraja nedelje da se izjasni o ponudi, koja nezvanično podrazumeva mesta pomoćnika predsednika opštine, zamenima predsednika skupštine, dva člana općinskog veća, dva načelnika unutar opštinske uprave, kao i direktorka mesta u Turističkoj organizaciji, Apoteci i Biblioteci.

Izvori portala navode da ponuda sadrži i odnos budžetskih ulaganja i radna mesta u odnosu 60:40 u korist albanske strane.

Na drugoj strani, PDP bi dobio mesto predsednika opštine, njegov zamenik bio bi iz PDD dok bi parlament vodio kadar D.P.

Komunalac bi preuzeo PDD, Centar za socijalni rad PDP a DP Dom kulture.

Ovakva vlast, ukoliko do nje dođe, imala bi većinu od 23 mandata u parlamentu sa 41 mestom, a očekuje se da bi joj se priključila i dvojica Roma.

Ovakav scenario podrazumevao bi donekle paradoks s obzirom da bi u opoziciju otišle dve liste koje su osvojile najviše glasova na izborima 2. juna- Front za promene sa 8 mandata i koalicija oko SNS sa 7.

Međutim, kako saznajemo, od pokušaja da formira većinu ne odustaje ni Front, ali ova tročlana koalicija je nepomirljiva sa ostale tri albanske stranke.

Što se SNS tiče, lokalni lider ova stranke Nenad Mitrović rekao je da je održan jedan sastanak sa oba albanska bloka, od kojih se traži napismena ponuda o podeli vlasti, ali nje nema ni dve nedelje posle sastanaka.

Od 2002. Bujanovac je imao multietničku vlast, osim posle izbora 2020, kada su je formirale samo stranke koje okupljaju Albance.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *