Ljiljance slavi sa svojim gostima (Foto)

Bujanovac, 21. jul 2024. -Mnogo naroda iz Bujanovca i okoline sjatilo se od ranog jutra i ovog 21. jula u Ljiljance da sa domaćinima iz tog sela zajedno proslave seosku i hramovnu slavu Svetog Velikoučenika Prokopija.

Domaćin ovogidisnje slave je meštanin Slađan Trajković.

Najpre je služena liturgija a domaćin nakon toga služi trpezu ljubavi.

SVETI PROKOPIJE jedan je od 18 zaprešnih dana u godini kada se odlažu svi teži i važniji poslovi. U nekim srpskim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer sv. Prokopije pohodi i blagosilja mladence. Na taj dan se izbegava kopanje, smatra se i zaštitnikom dece. Sveti velikomučenik Prokopije je hrišćanski svetitelj iz 4. veka. Rođen je u Jerusalimu. Ime po rođenju bilo mu je Neanije. Bio je vojvoda u službi cara Dioklecijana




One thought on “Ljiljance slavi sa svojim gostima (Foto)

  1. Ramamti Ezer

    Zanimljivo je da ovog sveca spominju u kontekstu kao ‘ognjenog’ i porede sa prorokom Ilijom. Ali ima li to smisla? Da li je Ilija bio ognjeni prorok, svetac? Pa, interesantno je da je upravo zbog idolopoklonstva Ilija izazvao Valove proroke da prizovu vatru s neba. Nisu uspeli iako su ceo dan urlali, hramali i zvali lažno božanstvo Vala kome su ljudi u čast tog kulta, prinosili vlastitu decu i spaljivali ih u vatri! Preklinjali su ga da ih usliši, pri tom ti obožavaoci su se sekli  noževima i kopljima po telu oblivala ih je krv. Nije bilo odgovora niti ikakvog nagoveštaja da neko sluša. Onda je Ilija počeo da im se ruga:,,Vičite iz sveg glasa! Ipak je on bog! Možda se zamislio ili je otišao da obavi nuždu. A možda spava pa ga treba probuditi!“ Niko se nije javio.
    Ilija je potom iskopao  jarak oko oltara na kom je bio junac za žrtvu. Tri puta je nalio vodu u šanac i prelio i junca i drva velikom količinom vode. Onda je kleknuo i molio Jehovu svog Boga i Stvoritelja univerzuma da spali žrtvu. Stigao je oganj s neba i spalio žrtvu, drva, kameni oltar i upio svu vodu. Potom je Ilija s narodom pobio Valove proroke (1. Kraljevima 18:20-40).
    Da li bi danas trpeo ovakvo idolopoklonstvo kakvo se čini ovom svecu i drugima?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *