Izabrana najlepša stara srpska reč

Bujanovac, 24. jul 2024. Za najlepšu staru srpsku reč Instagram stranica „Dnevna doza pravopisa“ proglasila je reč „dabome“. Pored nje, na ovom spisku su se našle i reči: blagoslov, obrazovanje, vazda, onomad, dika, čojstvo, blagodarnost, čedo, ognjište.

Instagram stranica „Dnevna doza pravopisa“ već nekoliko godina edukuje, ali i ispravlja najčešće greške koje se pojavljuju u svakodnevnom govoru, naročito reči i fraze koje su se „usadile“ u govor, a nisu ispravne, piše portal Nova S.

U jednoj od svojih popularnih objava bavili su se najlepšim starim srpskim rečima i izabrali su onu za koju smatraju da je najlepša, a to je reč „dabome“.

„Dabome“ znači – tako je, svakako, nema sumnje, naravno…

„Rečca za pojačavanje tvrđenja: naravno, dakako, svakako, razume se, sigurno. – Je li položila ispit; Dabogme da je položila. Ovim, dabome, nismo iscrpli sve mogućnosti“, piše u Rečniku srpskog jezika Matice srpske.

Nije objašnjen sistem bodovanja i rangiranja reči, ali najverovatnije je presudio subjektivni osećaj.

A među lepim srpskim rečima bile su i ove:bogougodan, umotvorina, suton, dockan, kolevka, nana, naravoučenije, prelo, smiraj, čast, čestitost, blagoglagoljiva, čovečnost, nauštrb.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *