Meteorolozi upozoravaju: Paklene vrućine ove nedelje

Bujanovac, 12. avgust 2024. Republički hidrometeorološki zavod izdao je u ponedeljak upozorenje na jak toplotni talas koji će trajati do 18. avgusta. Očekuje se veoma toplo vreme sa temperaturama od 35 do 41 stepena. U utorak i sredu će u celoj Srbiji na snazi biti crveni meteo-alarm.

Temperature u Bujanovcu u narednim danima, do petka, ići će do 39 stepeni.

Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji se tokom cele sedmice očekuje veoma toplo vreme. Prema prognozama meteorologa, očekuje se da živa u termometru dostigne i 41. podeljak, javlja RTS.

Sutra i prekosutra će u celoj Srbiji na snazi biti crveni meteo-alarm. Prema objašnjenju RHMZ-a, reč je o ekstremno opasnim vremenskim uslovima, naročito ako traju nekoliko uzastopnih dana, zbog čega se apeluje na oprez.

Ugroženi su životi životinja i ljudi, posebno hroničnih bolesnika, lica pod terapijom i medicinskom kontrolom i meteoropata.

Takođe, reč je o ekstremno povoljnim vremenskim uslovima za šumske i druge požare.

Zamenik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović, rekao je ranije za RTS da će početak nedelje obeležiti visoke temperature, a da se mali pad očekuje krajem sedmice.

Kako kaže, u većini mesta u Srbiji do kraja meseca biće par stepeni niža temperatura i hladnije noći.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *