Renesansa bujanovačkog meda i pčelara

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 13. avgust 2024. – Manifestacija „Dani meda“, koju je organizovalo pčelarsko Udruženje „Polen 2012“ iz Bujanovca, uspešno je završena u ponedeljak. Na platou ispred Doma kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu građani su imali priliku da kupe domaće pčelinje proizvode, a kako saznajemo od organizatora najzainteresovanija su bila deca.

-Zadovoljni smo kako je sve proteklo. Najviše su se provali med i propolis, dok je za matični mleč interesovanje bilo slabije, jer su ljudima još uvek nepoznata njegova svojstva, što će se nadamo promeniti u budućnosti. Posebno nam je drago što su nam dolazila deca da probaju proizvode i bila su oduševljena. Delili smo poklončiće skoro svima koji su posetili naš štand, jer nam je cilj bio da promovišemo bujanovački med – kaže za naš portal predsednik Udruženja „Polen 2012“ Zarije Mitić.

Veliko interesovanje dece

On dodaje da je u planu da manifestacija „Dani meda“ postane tradicija.

-Dobili smo podršku lokalne vlasti, tako da će se ubuduće ova manifestacija održavati svakog jula ili avgusta – kaže Mitić.

Na pitanje koja će biti sledeća aktivnost Udruženja, Mitić kaže da slede pripreme pčelinjaka za zimu, a onda i sajam meda početkom naredne godine.

Sve o medu na jednom mestu

-U pčelarstvu je avgust kraj jedne i početak druge godine. Sada nam slede aktivnosti u pčelinjaku i pripreme košnica i pčela za zimu. Nakon toga pripremaćemo se za sajam meda, koji će sledeće godine biti deveti po redu – objašnajva naš sagovornik.

Multietničko pčelarsko Udruženje „Polen 2012“ broji ukupno 36 članova.

Podsetimo, manifestacija „Dani meda“ počela je u subotu predavanjem specijaliste epidemiologije i apiterapeuta dr Rodoljuba Živadinovića, koji je pred mnogobrojnom publikom u maloj sali Doma kulture pričao o pravilnoj upotrebi pčelinjih proizvoda.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *