Upozorenje i za Bujanovac: Opasne vremenske pojave

Bujanovac, 13. avgust 2024. Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na jak toplotni talas na području Srbije od 12. do 19. avgusta, tokom kojeg se očekuju maksimalne temperature od 35 do 41 stepen i  tropske noći sa minimalnim temperaturama od 23 do 26 stepeni. Zbog ovoga je Sektor za vanredne situacije naložio  preduzimanje preventivnih i operativnih mera i bujanovačkom Štabu za vanredne situacije.

U utorak, 13.8.2024. godine, izdat je crveni (najviši) stepen upozorenja, osim Jugozapadne Srbije gde je izdat narandžasti stepen upozorenja. U sredu 14.8.2024. godine, izdat je crveni (najviši) stepen upozorenja, osim Jugozapadne i Istočne Srbije gde je izdat narandžasti stepen upozorenja, navodi se u dopisu.

Meteorolozi upozoravaju: Paklene vrućine ove nedelje

Imajući u vidu napred navedenu prognozu koja najavljuje opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja, u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti, neophodno je da:

  1. Obavestiti nadležne komunalne‘službe na vašoj teritoriji nadležnosti, koje raspolažu odgovarajućim kapacitetima za distribuciju vode za piće, da u datom periodu izvrše raspoređivanje istih po teritoriji JLS i omoguće dostupnost vode za piće i osvežavanje najugroženijem stanovništvu, kao i da se omogući snabdevanje vode za domaće životinje, tamo gdeje to potrebno.
  2. Razmotriti mogućnost da se stanovništvu sa posebnim potrebama i starijoj populaciji, omogući dostava odgovarajuće količine flaširane vode (preko Centra za socijalni rad i Crvenog krsta).
  3. U saradnji sa lokalnim domovima zdravlja, postaviti punktove za pružanje prve medicinske pomoći na najprometnijim lokacijama na teritoriji JLS.
  4. Pojačati preventivne mere zaštite od požara na otvorenom i stupiti u kontakt sa predstavnicima JP Srbijašume, JP Vojvodina šume, nacionalnim parkovima, privatnim vlasnicima i korisnicima šuma.
  5. Preko sredstava javnog informisanja, o svim preduzetim merama informisati građane.

O preduzetim aktivnostima redovno izveštavati Sektor za vanredne situacije, Odeljenje za vanredne situacije u Vranju, preko Operativnog centra putem telefona 1985, 427-089 ili na mejl czovr@mup.gov.rs




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *