OEBS osudio grafit sa govorom mržnje prema Albancima

Bujanovac, 15. avgust 2024. – Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji osudila je grafit mržnje prema Albancima u Bujanovcu na jugu Srbije ispisan u dvorištu Doma zdravlja.

„Misija se pridružuje narodnom poslaniku Šaipu Kamberiju i direktoru Koordinacionog tela za jug Srbije Nenadu Mitroviću u osudi grafita mržnje koji se pojavio u blizini Doma zdravlja u Bujanovcu 13. avgusta“, naveli su iz Misije OEBS-a na Instagram nalogu.

Grafit mržnje osudio je i predsednik opštine Arber Pajaziti.

Preteća poruka ispisana u dvorištu bujanovačkog Doma zdravlja

Istakli su da izrazi govora mržnje usmereni ka zajednici nacionalne manjine „narušavaju poverenje među zajednicama i nanose štetu međuetničkim odnosima u Opštini Bujanovac“.

„Govor mržnje narušava odnose između komšija koji će nastaviti da žive zajedno“, naveo je OEBS.

Istovremeno, ta međunarodna organizacija se pridružila pozivima upućenim institucijama za sprovođenje zakona da hitno pronađu i procesuiraju počinioce.

„Svi politički akteri dele odgovornost za razvijanje dobrih odnosa i uzajamnog poštovanja među zajednicama“, navodi se u saooštenju OEBS-a.

Kako su Bujanovačke objavile, grafit „Smrt Šiptarima“ osvanuo je 13. avgusta u dvorištu Doma zdravlja a nadležni tragaju za počiniocem ili više njih.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *