Distribucija Vranje o požaru u Brnjaru

Bujanovac, 20. avgust 2024. Elektrodistribucija Vranje danas je reagovala na tekst Bujanovačkih o požarima u Kleničkom kraju i žalbama meštana da su 48 sati bez struje, koji smo objavili pre pet dana. Demanti vranjske Distribucije prenosimo u celosti.

U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, Elektrodistribucija Srbije  demantuje netačne navode u tekstu „Požar u Brnjaru uništio dve kuće i plemnje“, koji je objavljen u četvrtak, 15. avgusta 2024. godine na  https://bujanovacke.co.rs/2024/08/15/pozar-u-brnjaru-unistio-dve-kuce-i-plemnje/, U skladu sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima kojima se uređuje pravo na odgovor na informaciju zahtevamo da objavite ovaj demanti.

Požar u Brnjaru uništio dve kuće i plemnje

Na teritoriji opštine Bujanovac u sredu 14. 8. i u četvrtak 15. 8. 2024. godine bilo je više požara, koji su zahvatili i električne vodove. Na teritoriji opštine Bujanovac izgorelo je 17 stubova, a na teritoriji opštine Preševo još dva stuba. Požari dugo nisu bili pod kontrolom vatrogasnih službi zbog čega nije bilo moguće odmah normalizovati napajanje električnom energijom. Ekipe Ogranka Elektrodistribucija Vranje i Pogona Bujanovac, u izuzetno teškim uslovima za rad na terenu, normalizovali su napajanje korisnika u najkraćem mogućem roku, kada je to lokalizacija požara omogućila.

U sredu je zbog požara u reonu sela Baraljevac izgorelo i palo 7 impregniranih stubova, a u četvrtak još 6 stubova. U reonu sela Samoljica požar je uništio još četiri stuba. U ovakvim vanrednim okolnostima, elektroenergetska mreža se isključuje i preventivno, da ne bi nastala veća šteta ili da bi se omogućile aktivnosti vatrogasnih ekipa.

Ekipe Ogranka Elektrodistribucija Vranje i Pogona Bujanovac u sredu su ceo dan provele na terenu, pratile situaciju zajedno sa specijalizovanih službama, i u veoma teškim uslovima na terenu koji su podrazumevali požar i visoku spoljnu temperaturu, uspele da zamene svih 6 palih stubova i dalekovod ponovo stave u funkciju. Nedugo zatim požar je ponovo krenuo prema dalekovodu, tako da smo bili prinuđeni da ponovo isključimo dalekovod, a požar je oborio još jedan stub, koji je izgoreo. Te noći požar nije bio ugašen, pa su korisnici ostali bez napajanja, jer je u međuvremenu požar zahvatio još 6 stubova. Isto tako, u reonu sela Smoljnica izgorela su u požaru još 4 impregnirana stuba. Velikim zalaganjem ekipa na terenu, svi ti stubovi su zamenjeni i snabdevanje korisnika je obnovljeno i normalizovano. Na pomenutom 10 kV izvodu, čiji jedan manji deo obuhvata i nadzemni vod koji se pominje u tekstu https://bujanovacke.co.rs/2024/08/15/pozar-u-brnjaru-unistio-dve-kuce-i-plemnje/, u većem delu je urađena rekonstrukcija, u koju su uložena značajna sredstva i koja bi trebalo da bude u potpunosti završena do sredine naredne godine.

Uz potpuno razumevanje nezadovoljstva korisnika koji su bili bez električne energije, naglašavamo da je prekid napajanja bio posledica vanredne situacije odnosno požara. Još jednom apelujemo, da prilikom iznošenja informacija, objektivno i realno sagledate situaciju na terenu i potražite informacije jer smo uvek odgovarali na sva pitanja. Za sve informacije možete se obratiti na imejl pr@ods.rs.

S poštovanjem,

Ogranak Elektrodistribucija Vranje




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *