Kamberi od međunarodne zajednice i ambasada traži reakciju zbog govora mržnje prema Albancima

Bujanovac, 27. avgust 2024. – Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi zatražio je reakciju stranih ambasada i međunarodnih misija u Srbiji zbog jezika mržnje prema Albancima. Posle dva albanofobična natpisa u bujanovačkom Domu zdravlja, Kamberi je pisao ambasadama SAD, Velike Britanije i Misiji OEBS u Srbiji koje je upozorio na širenje mržnje i ksenofobije, te širenje toksične atmosfere u regiji, zahtevajući  da „hitno reaguju radi zaštite prava i dostojanstva, ravnopravnosti i demokratije albanske zajednice u Preševskoj dolini.“ Svoje zahteve sublimirao je u četiri tačke.

„Obraćam vam se kao poslanik u Skupštini Srbije, zabrinuti zbog alarmantnog porasta ksenofobije i jezika mržnje prema albanskoj zajednici u Preševskoj dolini, posebno u Bujanovcu. Ovo rastuće neprijateljstvo, o čemu svedoče grafiti koji otvoreno podstiču nasilje porukama poput ‘Ubij Albance’, doprinosi sve toksičnijoj atmosferi u regiji. Ovi alarmantni događaji nisu ograničeni na izolovane incidente, već ih ponavljaju dužnosnici i vladine institucije koji moraju zaštititi prava svih građana. Posebno je zabrinjavajuća uloga Koordinacionog tela za Preševo, Bujanoc i Medveđu“, tvrdi Kamberi.

Još jedna poruka govora mržnje prema Albancima u Domu zdravlja Bujanovac

On je podsetio na problem pasivizacije adresa albanskih građana, nepriznavanje diploma, sporu integraciju i nesprovođenje Plana od 7 tačaka iz 2013. o integraciji Albanaca.

Kamberi od međunarodne zajednice traži:

  1.  Javno osuditi jezik mržnje i ksenofobnu retoriku koja se širi Preševskom dolinom.
  2. Uticati na srpsku vladu da osudi one koji podstiču mržnju i nasilje nad albanskom zajednicom.
  3. Povratak Koordinacionog tela u prvobitnu misiju promovisanja dijaloga i promovisanja istinske integracije albanske zajednice. To uključuje povratak na realizaciju „Plana sedam tačaka“ predviđenog u „Planu integracije pripadnika albanske nacionalne manjine u javnom sektoru i državnim telima na lokalnom nivou, za period 2023-2026. „
  4. Uspostaviti međunarodni monitoring i izveštavanje o stanju ljudskih prava u Preševskoj dolini, s posebnom pažnjom na intenziviranje pasivizacije adresa.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *