Mitrović odgovara Kamberiju: Vi, kao šef stranke sa najmanje glasova, ne možete da predstavljate Albance

Bujanovac, 27. avgust 2024. Direktor Službe Koordinacionog tela za jug Srbije Nenad Mitrović poručio je danas predsedniku Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipu Kamberiju da nije eksluzivni zastupnik albanske zajednice, već da Albanci u novoj lokalnoj vlasti u Bujanovcu imaju i predsednika opštine i predsednika skupštine, a da je Kamberijeva stranka osvojila najmanje glasova albanskih građana.

– Kamberi vidi ugrožavanje prava albanske nacionalne manjine samo zato što ih on ne predstavlja na lokalnom nivou. Služba koju vodim i ja nismo krivi što Kamberijevi sunarodnici ne žele više da ih on predstavlja, jer je na nedavno održanim lokalnim izborima njegova stranka osvojila najmanje glasova albanskih građana – navodi Mitrović.

On je reagovao nakon što ga je Kamberi, koji je i narodni poslanik, u objavi na Fejsbuku ponovo pomenuo u kontekstu diskriminacije i albanofobije. Deo Kamberijeve objave Bujanovačke su prenele ranije danas.

Kamberi od međunarodne zajednice i ambasada traži reakciju zbog govora mržnje prema Albancima

Mitrovićev odgovor prenosimo u celosti:

Grafite i poruke mržnje sam osudio i pozvao nadležne organe da reaguju. Ne razumem optužbe Šaipa Kamberija koji kaže da ove poruke ponavljaju predstavnici Vlade i državnih institucija, gde apostrofira mene i Službu Koordinacionog tela za jug Srbije. Kamberi vidi ugrožavanje prava albanske nacionalne manjine samo zato što ih on ne predstavlja na lokalnom nivou. Ja i služba koju vodim nismo krivi što Kamberijevi sunarodnici ne žele više da ih on predstavlja, jer je na nedavno održanim lokalnim izborima njegova stranka osvojila najmanje glasova albanskih građana. Albanska nacionalna zajednica u opštini Bujanovac, nakon formiranja nove vlasti, ima predsednika opštine i predsednika skupštine iz nekih drugih partija, a ne partije Šaipa Kamberija, koji predstavljaju albansku nacionalnu zajednicu. Ne znam i pitam se gde to piše da  ekskluzivni zastupnik albanske zajednice mora da bude Šaip Kamberi.

Još jednom pitam gospodina Kamberija da navede jednu kapitalnu stvar koju je uradio za svoje sugrađane svih etničkih zajednica dok je bio predsednik opštine, a imao je više mandata. Dok je bio vlast na opštinskom nivou nije pričao o integraciji, pasivizaciji, Planu od sedam tačaka, a mi smo kao odgovorna država jednostrano sprovodili taj Plan. Dijalog o Planu je prekinuo Riza Halimi, par meseci po usvajanju, i Albanci nisu učestvovali u razgovorima o ovom Planu. Pomenuću neke od stvari koje su bile obuhvaćene ovim planom koji je Vlada Srbije usvojila 2013. godine: otvoreno je vanbolničko porodilište u Preševu 2015. godine, Ekonomski fakultet u Bujanovcu, izgrađena je deonica auto-puta Bujanovac – Preševo, rešeno je pitanje udžbenika za osnovne škole u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku, svi udžbenici su obezbeđeni, što je jako pozitivna stvar, a što se tiče integracije i zapošljavanja Albanaca u državne institucije navešću primer bujnovačkog Doma zdravlja u kojem je samo u periodu od 2020. do 2024. godine oko 40 pripadnika albanske zajednice dobilo posao na neodređeno vreme.

Iskoristiću priliku da pozovem Šaipa Kamberija da zajednčki radimo na povećanju međuetničkog poverenja, da zajednički gradimo ambijent za suživot svih etničkih zajednica, a naročito između Srba i Albanaca, jer su samo dobri odnosi garant napretka i prosperiteta.

Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu je insitutucija Vlade Srbije i ostaćemo posvećeni sveukupnom razvoju tri opštine na jugu centralne Srbije, kao i stvaranju ambijenta za bolji život svih građana koji žive u ovim opštinama, bez obzira na versku, nacionalnu i političku pripadnost.




One thought on “Mitrović odgovara Kamberiju: Vi, kao šef stranke sa najmanje glasova, ne možete da predstavljate Albance

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *