Nova pravila za ulazak u zemlje EU

Bujanovac, 28. avgust 2024. (foto Shutterstock) – Za državljane oko 60 zemalja, među kojima je i Srbija, od 10. novembra ove godine važiće novi sistem za ulazak u EU i ostale zemlje Šengen zone, dok se na leto 2025. očekuje uvođenje dodatnih promena, koje podrazumevaju onlajn apliciranje za ulazak u EU. Prva promena, odnosno novi sistem EES, biće besplatan za sve, a drugi korak poznatiji kao ETIAS, predviđa izdavanje dozvole za putovanja, uz plaćanje takse od sedam evra.

Sistem EES, koji će biti operativan od ove jeseni, razvijen je kako bi se pratio ulazak i izlazak putnika iz Šengen zone i ima za cilj da poboljša upravljanje granicama, kao i da spreči zloupotrebu prava na boravak. Od novembra ove godine, svi putnici koji nisu iz država članica EU, moraće da registruju svoj ulazak i izlazak iz zemalja EU, kao i područja Šengen zone. Putnici će morati da posete veb sajt ili mobilnu aplikaciju EES, gde će ostaviti svoje osnovne i biometrijske podatke, prenosi NIN.

Preciznije, podatke o putnom dokumentu, otiske prstiju, skeniranje lica, vreme ulaska i izlaska iz EU. Potrebno je i uneti podatke o eventualnoj zabrani putovanja. Prijava će biti besplatna i biće neophodna pre svakog putovanja. Skeniranje lica i podaci o otiscima prstiju će se uzimati na svake tri godine i važe za više putovanja u tom periodu.

Ovime se olakšava praćenje vremena i mesta boravka putnika, ali i osigurava da ne borave na teritoriji EU duže od 90 dana u periodu od šest meseci. Slični sistemi koje uvodi EU već su na snazi u Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Sistem se neće primenjivati na legalne državljane EU ili one koji imaju boravišnu dozvolu u nekoj od zemalja članica.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson, izjavila je da je reč o prelasku na najsavremeniji digitalni sistem upravljanja granicama na svetu, koji će olakšati putovanja, a Evropu učiniti bezbednijom i potpuno interoperabilnom, povezujući sve postojeće nacionalne sisteme i evropske sisteme. Takođe, Johanson je objasnila da će ovaj sistem, zameniti sistem pečatiranja pasoša uvođenjem digitalnih kontrola svih putnika koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU.

Dakle, EES će zameniti trenutni sistem ručnog pečatiranja pasoša, za koji se na sajtu Evropske komisije navodi da oduzima mnogo vremena, a ne pruža pouzdane podatke o graničnim prelazima niti omogućava sistemsko sistematsko otkrivanje prekoračenja dozvoljenog boravka. Sistem će, takođe, registrovati slučajeve odbijanja ulaska u EU.

Iz EK su ranije objasnili da će EES doprineti da se spreče neregularne migracije, kao i da će pomoći u zaštiti bezbednosti evropskih građana. Uz to će pomoći i državljanima trećih zemalja, koji nemaju nameru da ikoga obmanjuju, da lakše putuju, dok će istovremeno efikasnije identifikovati osobe koje prekorače boravak, kao i slučajeve prevare sa dokumentima i identitetom.

„Sa novim sistemom ulaska-izlaska znaćemo tačno ko ulazi u šengenski prostor sa stranim pasošem. Znaćemo ako ljudi ostanu predugo, suprotstavljajući se iregularnoj migraciji. Sistem ulaska i izlaska će otežati kriminalcima, teroristima ili ruskim špijunima da koriste lažne pasoše, zahvaljujući biometrijskoj identifikaciji, fotografijama i otiscima prstiju. Biće odmah (objavljeno) upozorenje da ova osoba nije ona za koju se izdaje“, rekla je Johanson.

Johanson je takođe najavila da će brzo uslediti i naredni korak, a to je sistem ETIAS.

Sistem ETIAS će oživeti sledeće godine, a odnosi se na dobijanje odobrenja za ulazak u 30 evropskih država za ljude iz 60 zemalja, čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u EU. Ne prikuplja biometrijske podatke za razliku od EES-a, a povezan je sa pasošem. Njegova primena očekuje u prvoj polovini naredne godine, ali ne odmah, već uz prelazni period od šest meseci.

Putnici će morati da se prijave da dobiju odobrenje za putovanje tako što će popunjavati obrazac preko sajta ETIAS-a ili mobilne aplikacije, a podnošenje zahteva za ETIAS putnu dozvolu koštaće sedam evra. ETIAS putne dozvole su povezane sa pasošem putnika i važiće do tri godine ili do isteka pasoša.

ETIAS odobrenje ne znači da osoba može boraviti u EU duže od 90 dana u periodu od šest meseci ili raditi u EU. Putnik će moći da ulazi i izlazi iz EU koliko god puta želi, a moći će da putuje i na bilo koju destinaciju unutar Šengen zone u periodu važenja dozvole, sve dok poštuje navedeno vremensko ograničenje.

ETIAS, međutim, ne garantuje ulazak u određenu zemlju pošto će graničari, kada putnik stigne na određenu destinaciju, tražiti od njega da pokaže pasoš i druga dokumenta, kako bi proverili da li ispunjava uslove za ulazak.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *