Eko zajednica Bujanovac: Otvoreno pismo predsedniku Pajazitiju

Bujanovac, 3. septembar 2014. „EkoZajednica Bujanovac“ uputila je zvanično pismo predsedniku opštine Bujanovac, Arberu Pajazitiju, u kome  isttiču niz ekoloških problema u gradskom parku i konkretne predloge za njihovo rešavanje.

Pismo uključuje pitanja vezana za oštećene kontejnere, neadekvatnu rasvetu, održavanje zelenih površina, kao i stanje spomenika palim borcima u parku.

Naime, tokom akcije čišćenja gradskog parka, članovi ove ekološke organizacije primetili su i, kako kažu, nekoliko problema koji značajno utiču na kvalitet gradskog parka.

Članovi “EkoZajednice Bujanovac” se, kako kažu, nadaju da će predsednik opštine razmotriti njihove predloge i da će preduzeti odgovarajuće mere kako bi gradski park ponovo postao mesto u kom će naši sugrađani moći da uživaju.

Bravo deco! Čišćenje parka prva akcija Eko zajednice Bujanovac

Njihove predloge za rešenje problema prenosimo u selosti:

1. Oštećeni kontejneri: Primetili smo da je veliki broj kontejnera oko parka polupan ili slomljen. Takođe, neki kontejneri su stalno prepuni, što dovodi do toga da smeće završava na ulici i na zelenim površinama parka. Predlažemo hitnu popravku postojećih kontejnera i postavljanje novih kanti na više lokacija unutar parka (minimum 1 kanta kraj svake klupe).

2. Rasveta: Zapažamo da je rasveta u parku neadekvatna i nefunkcionalna. Predlažemo obnovu i poboljšanje javne rasvete kako bi park bio sigurniji i prijatniji za posetioce tokom noći. Takođe smatramo da je noću park nebezbedan.

3. Granje: U parku se već duže vreme nalaze gomile granja i malih stabala koji nisu uklonjeni. Takođe, komunalna služba nije redovno polivala zelenilo i stabla koja tek treba da narastu. Molimo Vas da se preduzmu mere za uklanjanje granja i redovno zalivanje vegetacije u parku, kako bismo imali divnu zelenu površinu.

4. Popravka klupa: Veći deo klupa u parku je oštećen ili slomljen. Potrebno je izvršiti popravku ili zamenu ovih klupa kako bi posetioci imali adekvatan prostor za odmor.

5. Igralište za decu: Igralište za decu, uključujući ljuljaške i druge sprave, su u lošem stanju. Zahtevamo hitnu rekonstrukciju i popravku kako bi deca mogla bezbedno da se igraju. U budućnosti bi u parku mogao da se napravi prostor za vežbanje. Smatramo da se na taj način mladim ljudima može proširiti svest o zdravom načinu života. Jer je pre svega u zdravom telu i zdrav duh.

6. Održavanje zelenih površina: Preporučujemo i redovno održavanje zelenih površina, uključujući košenje trave i uklanjanje korova, kako bi park ostao uredan i prijatan za sve posetioce.

EkoZajednica Bujanovac: Dimitrije i Stefan u ekološkoj misiji

7. Sigurnosne kamere: Oduševljeni vašom odlukom da se kamere postave na gradskoj deponiji, smatramo da se sigurnosne kamere mogu postaviti i u gradskom parku kako bi nadležni organi uočili potencijalnig zagađivača parka i kako bi istog mogli da kazne. Uz to, kamere u parku mogu doprineti na brojne načine.

8. Rešavanje pitanja spomenika: Smatramo da je neophodno sanirati i obnoviti spomenik, konkretno postavljanjem nove biste koja je ukradena. Trenutno stanje spomenika narušava njegov estetski izgled i predstavlja nepoštovanje prema antifašističkoj i narodnooslobodilačkoj borbi našeg naroda. Očuvanje i obnova ovog spomenika imaju veliki značaj za sećanje na borce i vrednosti koje su zastupali, te Vas pozivamo da se što pre preduzmu odgovarajući koraci u tom pravcu.

 

 




One thought on “Eko zajednica Bujanovac: Otvoreno pismo predsedniku Pajazitiju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *