Crveni alarm: U sredu najviše padavina (video)

Bujanovac, 10. septembar 2024. Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije zbog veoma obilnih padavina koje se očekuju do srede (11. septembar). U sredu se očekuje prosečna količina padavina od 30 do 60 mm za 24 sata, a na jugoistoku lokalno i više od 100 mm za 24 – 36 h, zbog čega je za ova područja proglašen crveni meteoalarm.

Na istoku i jugoistoku Srbije, u Pčinjskom, Zaječarskom, Nišavskom, Pirotskom. Topličkom i Jablaničkom okrugu doći će do obilnih padavina sve do srede. U Bujanovcu pada kiša od utorka ujutru, a centar grada ponovo je poplavljen zbog zapuštenih kanalizacionih odvoda.

Uz napomenu RHMZ-a da je tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred teško odrediti, a da će hitna upozorenja izdavati 1 do 2 h unapred.

S obzirom na prognozu koja predviđa nestabilno vreme sa pljuskovima, olujnim vetrom i lokalnom pojavom grmljavine, kao i velikom količinom padavina. radi se o opasnim i veoma opasnim vremenskim pojavama, koje su takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi iživotinja.

Mogu se očekivati poteškoće u urbanim sredinama (posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), bujičnim poplavama, problemi u saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti, kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja kojikoriste električnu energiju, rizika od iniciranja pojave požara, problema u telekomunikacijama, moguće veće štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini i u poljoprivredi, naročito u kombinaciji sa jakim vetrom i intezivnim pljuskovima.

Imajući u vidu sve napred navedeno, a u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti, neophodno je da:

1.Ukazati na potrebu preduzimanja mera na sprečavanju i ublažavanju posledica i postojanje mogućnosti stavljanja u pripravnost i angažovanje nadležnih komunalnih službi i subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, koju su osposobljeni za reagovanje u ovakvnm sptuacijama.

2.Upozoriti građane na nepovoljan uticaj vremenskih uslova.

O preduzetim aktivnostima redovno izveštavati Sektor za vanredne situacije, Odeljenje za vanredne situacije u Vranju, preko Operativnog centra putem telefona 1985, 427-089 ili na mejl czovr@mup.gov.rs




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *