Sindikat „Nezavisnost“ poziva bujanovačke prosvetare na protest 16. septembra

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 12. Septembar 2024. – Predsednica Sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ za Pčinjski i Jablanički okrug, odnosno za područje Školske uprave Leskovac, Suzana Lazarević Stoilković, poziva sve prosvetne radnike koji pripadaju ovoj školskoj upravi da dođu na veliki protestni skup, koji je zakazan za ponedeljak u Vranju (16. septembar) isped ŠU Leskovac, od 12 časova.

-Skup se organizuje zbog neispunjenih zahteva iz Protokola koji je potpisan sa Vladom Republike Srbije. Juče je bio poslednji sastanak i ponudili su nam neke stvari koje uopšte nisu bile u tom protokolu, tako da mi na to ne pristajemo – objašnjava Lazarević Stoilković, inače vaspitačica u bujanovačkom vrtiću.

Nije samo plata u pitanju, dodaje ona, već se radi o četiri zahteva koji nisu ispunjeni.

-Celo leto smo išli na pregovore, ali je ostalo sve samo na nekim lažnim obećanjima, da bi se sad ispostavilo da smo samo bili zamajavani – kaže naša sagovornica.

Na pitanje da li će se radnici vrtića „Naša radost“ pridružiti protestu, Lazarević Stoilković odgovara:

-U ovom protestu će učestvovati samo škole, naš nivo obrazovanja neće sada zvanično učestvovati, ali dajemo punu podršku. Trebalo bi posle ovoga da usledi veliki skup u Beogradu početkom oktobra i tada će predškolske ustanove iz cele Srbije učestvovati u protestu.

U protestu učestvuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije, a zatevi koje ovi sindikati iznose su sledeći:

  1. Da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da iste budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku.
  2. Da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji.
  3. Da se do kraja 2024. uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.
  4. Da se zaposlenima u obrazovanju ispalti Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

 

 




One thought on “Sindikat „Nezavisnost“ poziva bujanovačke prosvetare na protest 16. septembra

  1. Velja

    Nista od ovoga.Vec smo se nagledali jalovih protivzakonitih strajkova koji nista ne resavaju a protiv su interesa prosvetara.Samo zakonski strajk cas 30 minuta i da traje dok plata ne bude iznad proseka moze da resi problem.Ali sindikati bezebod njega jer nije u interesu drzave za koju oni rade.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *