Preventivni pregledi u bujanovačkom Domu zdravlja u nedelju

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 13. septembar 2024. Akcija besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda u Domu zdravlja Bujanovac, koju u cilju prevencije i rane dijagnostike oboljenja realizuje Ministarstvo zdravlja, biće nastavljena u nedelju, 15. septembra.

-Rade se opšti sistematski pregledi odraslih i dece, sa merenjem telesne težine, visine i krvnog pritiska, a po potrebi će se raditi i EKG zapis. Takođe, radi se i krvna slika i šećer u krvi, a u lalboratoriji se rade tumor markeriAFP (Alpha Fetoprotein), CEA (Kanceroembrionalni antigen) i CA19-9 za populaciju stariju od 40 godina, dok muškarci stariji od 50 godina mogu da urade i PSA test – kaže za Bujanovačke direktorka Doma zdravlja dr Daliborka Pavlović.

Pored ovoga, dodaje ona, radiće se i internistički endokrinološki pregledi i fokus je na pacijentima koji boluju od štitne žlezde, eventualno dijabeta, a po preporuci interniste moći će da se uzima i materijal za hormone štitne žlezde TSH i FT4.

-Počinjemo od 8 časova i apelujemo na sugrađane da u laboratoriju dođu najkasnije do 12 sati, jer se materijal nosi u Vranje, a i uzorci posle uzimaja hrane nisu adekvatni. Takođe, želim da napomenem da oni sugrađani koji su na nekom od prethodnih pregleda radili tumor markere nema potrebe da rade opet, jer se podrazumeva da se to radi jednom godišnje – kaže dr Pavlović.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *