Bujanovac od EU dobio dva nova bagera

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 16. septembar 2024. – Kao što su Bujanovačke i najavile, Javno preduzeće „Komunalac“ u Bujanovcu dobilo je dva nova bagera vrednosti oko 100.000 evra preko projekta „Prevencija od poplava – od rizika do koristi“, koji finansira Evropska unija.

Reč je o ozbiljnoj donaciji koja mnogo znači devastiranom JP Komunalac, a stiže iz IPA2 fonda, odnosno prekograničnog programa Srbije i Severne Makedonije, u konkretnom slučaju opština Bujanovac i Lipkovo.

Direktor Džaferi: Postojeća oprema gotovo neupotrebljiva

Ovo nam mnogo znači, imajući u obzir situaciju u kojoj se nalazimo kada je tehnika u pitanju, jer je postojeća stara i gotovo neupotrebljiva. Sada ćemo moći da intervenišemo u celoj opštini, jer smo imali samo jedan ovakav bager koji nije bio dovoljan, sada će sve ići mnogo lakše i reagovaćemo na vreme. Nedostaju nam i neke druge mašine, ali ćemo se truditi da i to nabavimo u skorije vreme, nešto preko donacija, a nešto preko budžeta – kaže za naš portal novi direktor JP „Komunalac“ Amir Džaferi

Komunalac dobija opremu od 160.000 evra, stižu i dva nova bagera

Podsetimo, u okviru projekta „Prevencija od poplava – od rizika do koristi“, preduzeće „Komunalac“ dobilo je u petak dva generatora od 6,5 kw, dve potopne pumpe, dve bušilice za sadnju, crevo od 200 metara, sekire, kolica, lopate, krampove i deo zaštitne odeće.

Ukupna vrednost mehanizacije i opreme iznosi oko 160.000 evra.

-Cilj je da pokušamo koliko možemo da donesemo mere, da uradimo neke treninge i da obučimo ljude da znaju gde su rizici od poplava. Sa zaposlenima u Komunalcu smo već uradili treninge, a imaćemo ih i sa nastavnicima i učiteljima u školama, kao i info sesije sa učenicima. Takođe, na rizičnim tačkama u Bujanovcu, gde je moguće da drveće spreči poplave, sadiće se nove sadnice i ove mašine će u tome pomoći – kaže za Bujanovačke menadžer projekta Aleksandar Gumberovski.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *