NUNS osudio pretnje upućene novinaru Bujanovačkih, od nadležnih traži da otkriju “Vojvodu Mojmilova”

Bujanovac, Beograd, 18. septembar 2024.- Novinar portala „Bujanovačke“ Nikola Stevanović dobio je u utorak pretnje putem komentara na Fejsbuk stranici ovog medija   zbog novinarskog komentara koji se odnosi na vest o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji.

Komentar: Veseli se, bre, serBski rode

Tim povodom oglasilo se Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) čije saopštenje prenosimo:

Anonimni korisnik iza profila „Vojvoda Mojmilovo“, ispod komentara koji je objavljen na Fejsbuk stranici „Bujanovačkih“, napisao je: „A ti pi*** ‘novinarska’ ne zaboravi gde si i gde ti je redakcija, ubuduće se ponašaj. Shvati ovo kao poslednje civilizovano upozorenje“.

Preteći komentar “Vojvode Mojmilova”

Glavni urednik “Bujanovačkih” Nikola Lazić kaže za NUNS da im neretko pristižu negativni komentari i uvrede, ali i da je bilo više pretnji koje, po njegovim saznanjima nisu rešene.

Ovo je baš otvorena pretnja. Nije nam prijatno svakako i osećamo se ugroženo. Ne mora on ovde da dođe sa pištoljem, ali će da inspiriše nekog drugog da dođe da nam razbije izloge ili preti i napadne na ulici. Ovde je jedna multietnička sredina, blizu je Kosovo i postoji taj odnos Srbi-Albanci koji je kompleksan. Ovde se svi znamo na neki način“, navodi Lazić i dodaje da su i poslednje pretnje prijavljene Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje direktne pretnje i ugrožavanje bezbednosti novinara Nikole Stevanovića. Zahtevamo od nadležnih institucija da reaguju u što kraćem roku, otkriju i procesuiraju osobu koja se krije iza pomenutog Fejsbuk naloga.

Očekujemo i da prethodne pretnje upućene novinarima redakcije „Bujanovačke“ budu što pre rešene”.

NUNS podaeća i na nedavnu izjavu resornog ministra:

“Ministar informisanja Dejan Ristić nedavno se pohvalio da je broj pretnji novinarima u odnosu na prethodnu godinu smanjen, međutim, podsećamo da su te pretnje teške i rezultat su negativnih kampanja koje se vode protiv novinara koji kritikuju vlast. Takođe, nadležne institucije i dalje ne čine dovoljno kako bi stvorile bezbedno okruženje za rad novinara, a nekažnjavanje pretnji i odbacivanje prijava samo može ohrabriti dalje delovanje onih koji žele da ućutkaju novinare”, navodi NUNS.




One thought on “NUNS osudio pretnje upućene novinaru Bujanovačkih, od nadležnih traži da otkriju “Vojvodu Mojmilova”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *