Mustafi: Svakodnevni život Albanaca demantuje Vučićev narativ da Kurti sponzoriše proteste

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. septembar 2024. Predsednik bujanovačkog odbora Partije za demokratsko delovanje i odbornik u SO Bujanovac Ragmi Mustafi kaže da predsednik Srbije pokušava da minimizira i iskrivi realnost kada govori o protestima Albanaca u Bujanovcu i Preševu.

-On ponavlja narativ da se ne krše prava Albanaca. Međutim, činjenice na terenu i svakodnevni život Albanaca u Preševskoj dolini to potpuno demantuju – naveo je Mustafi reagujući na Vučićevu izjavu.

Predsednik Srbije je u ponedeljak izjavio da “protestuju Kurtijeve snage jer nisu uspele da formiraju vlast u Bujanovcu”.

Vučić: Albance niko ne tuče i ne maltretira, protestuju Kurtijeve snage zbog gubitka vlasti u Bujanovcu

Mustafi kaže da se Vučićeva izjava uklapa u narativ direktora Službe Koordinacionog tela za jug Srbije Nenada Mitrovića, Dragana Stevanovića Bosketa i doktora Stojanče Arsića.

-Oni stalno pokušavaju da tenzije u ovom regionu predstave kao da su sponzorisane iz inostranstva, okrivljujući politiku Prištine. Takođe, uznemirujuće je što je Arber Pajaziti, predsednik opštine Bujanovac, ovu priču potkrepio „tajnim“ dokumentima koji imaju za cilj da delegitimišu zahteve Albanaca – navodi Mustafi.

Protest Albanaca u Preševu, transparenti na državnim institucijama i zahtev da se vrati sud

Naglasio je da protesti Albanaca nisu odraz političkih kretanja u Prištini, već reakcija na diskriminaciju i kontinuirano i sistematsko ugnjetavanje Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

-Zahtevi za jednakošću i dostojanstvom su neotuđiva prava koja svaki građanin treba da ima u zemlji definisanoj kao „demokratska“ – zaključio je on.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *