Komunalac: Završeni priključci za transfer stanicu, uklonjene ogromne količine otpada (foto)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 25. septembar 2024. Na gradskoj deponiji u Bujanovcu u utorak je zvaršena instalacija hidro i elektro priključaka za transfer stanicu, ali se još uvek ne zna kada će ona biti puštena u rad. Istovremeno, JP „Komunalac“ počeo je čišćenje otpada koji je bio deponovan van lokacije deponije i sada će biti mnogo lakše kontolisati deponiju – rekao je za naš portal direktor ovog preduzeća Amir Džaferi.

-U sklopu projekta infrastrukturnog opremanja lokacije transfer stanice, izgrađeni su hidro i elektro priključci. U okviru granta koji imamo sa Programom EU PRO + juče je otpočelo čišćenje otpada koji je bio deponovan van lokacije deponije, kao i izgradnja pristupnog puta u vidu tucaničke podloge – objasnio je Džaferi. Dodao je da je gradska deponija opštinskoj vlasti i komunalnom preduzeću sada prioritet.

Međutim, u toku radova na deponiji je opet došlo do požara, za šta Džaferi kaže da je normalna pojava.

-Dok se radi može da dođe do zapaljenja deponije, što se i desilo, ali je sada sve pod kontrolom. Radnici su odmah reagovali i ugasili vatru – kaže direktor i ponavlja da radnici Komunalca dežuraju non-stop na deponiji, kao i da rade nadzorne kamere.

Načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije Ali Aslani potvrdio je se na deponiji stalno dežura i podsetio je da je na tom području na snazi vanredna situacija.

-Tamo postoji jedan vir dubok sedam metara, pun flaša i najlon kesa, tako da tu javlja paljevina. Nije reč o vatri velikih razmera, već više o tinjanju, ali je i to sređeno – kaže Aslani i dodaje da se situacija stalno prati.

Podsetimo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, prilikom posete Bujanovcu u novembru prošle godine, kazao je da će radovi na regionalnoj sanitarnoj deponiji “Meteris” u Vranju, na koju će biti otpreman i otpad sa gradske deponije u Bujanovcu, biti završeni krajem 2026. godine.

-Mi smo kao Vlada potrpisali ugovor sa Vranjem oko izgradnje regionalne deponije Meteris i to krećemo da radimo. Vrednost je 22 miliona evra i izgradnjom te regionalne deponije sav otpad iz vaše opštine će ići tamo i time ćemo definitivno rešiti problem koji imate – kazao je tada Vesić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *