U Bujanovcu ništa od radikalizacije protesta prosvetara

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. oktobar 2024. Prosvetni radnici u Bujanovcu neće se pridružiti radikalizaciji protesta što je za 2.  oktobar najavljivano iz četiri reprezentativna sindikata – naprotiv. Radnici Srednje škole „Sveti Sava“ od totalne obustave rada 16. septembra prelaze na delimičnu, dok u Srednjoj školi „Sezai Suroi“ štrajka neće ni biti, kaže direktor.

Direktorka škole „Sveti Sava“ Svetlana Manasijević kaže da će u sredu časovi biti skraćeni na 30 minuta, ali ne svi.

-Svi članovi jednog sindikata (Unija) će biti u štrajku tako što će držati časove od 30 minuta, njima se pridružuju pojedine kolege iz drugog sindikata (Samostalni), dakle ne svi, tako da će biti i onih koji će držati pune časove od 45 minuta  – rekla je ona danas našem portalu.

Totalna obustava rada u svim bujanovačkim školama

Kolege iz škole „Sezai Suroi“ u kojoj se nastava odvija na albanskom neće štrajkovati u bilo kojoj formi, tvrdi direktor Admir Nazifi.

On je, kako je rekao, prilično siguran da će profesori sutra raditi redovno sa časovima od 45 minuta.

Radikalizacija protesta prosvetara podrazumevala je i da u štrajk 2. oktobra stupe i zaposleni u predškolskim ustanovama, što će u slučaju Bujanovca ponovo biti samo delimično.

Aleksić: Vrtić će primati decu 2. oktobra, štrajkuje jedan sindikat

Po nezvaničnim informacijama, zaposleni u OŠ „Branko Radičević“ spremni su da ponove potpunu obustavu rada, ali će konačnu odluku doneti posle sastanka predstavnika sindikata i Vlade Srbije koji je zakazan za danas.

Podsetimo, prosvetni sindikati zahtevaju da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da iste budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku.

Od nadležnih traže i da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Povećanje, kako navode, treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Prosvetni radnici zatim zahtevaju i da se do kraja 2024. godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom.

Reprezentativni sindikati prosvete traže i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *