Baza Jug: Međunarodni kurs o zaštiti civila

Bujanovac, 2. oktobar 2024. (foto MOD) – U bazi „Jug“ kod Bujanovca realizuje se međunarodni kurs o zaštiti civila u mirovnim operacijama koji pohađaju pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga šest stranih država.

Reč je o specijalizovanom kursu u organizaciji Centra za mirovne operacije Vojske Srbije, za čije je izvođenje naš centar sertifikovan od strane Integrisane službe Ujedinjenih nacija za obuku, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane.

Cilj dvonedeljnog usavršavanja je da se polaznici osposobe za primenu koncepta zaštite civila u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija.

Programom obuke, koju izvodi instruktorski tim Centra za mirovne operacije, obuhvaćeni su teorijski sadržaji o savremenim izazovima i prioritetima mirovnih operacija, standardima Ujedinjenih nacija u vezi sa zaštitom civila, kao i uvežbavanje propisanih procedura u situacijama kada su životi civila u zoni operacije neposredno ugroženi.

Realizacijom ovog kursa učvršćuje se status našeg centra kao međunarodno priznate institucije za obuku pojedinica i jedinica za učešće u mirovnim operacijama i, ujedno, potvrđuje opredeljenost Vojske Srbije za preduzimanje svih neophodnih mera za zaštitu civila u ovim operacijama, navodi se u saopštenju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *