Bez totalne obustave rada u bujanovačkim školama

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 2. oktobar 2024. Nijedna škola u opštini Bujanovac danas nije u potpunosti obustavila rad i pridružila se jednodnevnom štrajku prosvetara širom Srbije. U Osnovnoj školi „Branko Radičević“, po informacijama iz sindikata, nema predmetne nastave (od 5. do 8. razreda), a rade učitelji u prepodnevnoj smeni.

Učenici i roditelji pojedinih odeljenja prvog razreda (popodnevna smena) u utorak su obavešteni da nastave u sredu neće biti.

Radnici ove škole 16. septembra potpuno su obustavili rad i u štrajku nisu bili usamljeni.

U delimičnom štrajku danas je i Srednja škola „Sveti Sava“, u kojoj ima nastave, ali sa časovima od  30 minuta.

U Bujanovcu ništa od radikalizacije protesta prosvetara

Po nezvaničnim informacijama, u OŠ „Dragomir Trajković“ u Žbevcu štrajkuje nenastavno osoblje, što znači da se nastava odvija normalno. U svim ostalim školama na teritoriji opštine Bujanovac štrajk se svodi na pojedinačne slučajeve.

Bujanovački centralni vrtić „Naša radost“ radi normalno i deca su primljena, dok je, po rečima direktora Milovana Aleksića, obustavljen rad pojedinih područnih grupa. Aleksić naglašava da su u štrajku samo radnici okupljeni u sindikatu „Nezavisnost“.

Po informacijama iz sindikata, nekoliko škola u Vladičinom Hanu i Vranju je potpuno obustavilo rad.

Prosvetni sindikati zahtevaju da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da iste budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku.

Od nadležnih traže i da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Povećanje, kako navode, treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Prosvetni radnici zatim zahtevaju i da se do kraja 2024. godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom.

Reprezentativni sindikati prosvete traže i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Predstavnici Vlade su na jučerašnjem sastanku prosvetarima ponovo ponudili povećanje plate od 12 odsto za nastavno osoblje, a 8 odsto nenastavnom,  što sindikati odbijaju.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *