Diplomate SAD u Bujanovcu i Preševu: Prava Albanaca u fokusu

Bujanovac, 9. oktobar 2024. Predstavnici političkog odeljenja ambasade SAD u Beogradu Nikolas Enc i Ksenija Lazović posetili su u utorak Bujanovac i Preševo i sastali se sa predsednicima dve opštine – Arberom Pajazitijem i Arditom Sinani. Pitanja prava albanske manjine u Srbiji bili su u fokusu razgovora, poručili su Pajaziti i Sinani.

-Razgovarali smo o političkim dešavnjima u našoj opštini i šire. Istakli smo potrebu kontinuirane saradnje sa diplomatskom misijom ove zemlje, posebno po pitanju prava manjina, posebno albanske. U fokusu je bila i podrška raznim projektima koje je ova prijateljska zemlja spremna da realizuje u Bujanovcu – naveo je Pajaziti posle sastanka.

Po rečima Sinani, teme razgovora sa zvaničnicima iz američke ambasade tiču se budućnost građana, a posebno je izdvojila najavljeno obavezno služenje vojnog roka, pasivizaciju prebivališta Albanaca i nepriznavanje kosovskih diploma.

-To su glavni uzroci iseljavanja naših mladih ljudi. Razgovarali smo i o drugim kritičnim pitanjima kao što su nedostatak udžbenika na albanskom jeziku, korišćenje nacionalnih simbola, neispunjavanje međunarodnih ugovora, Končuljnog sporazuma iz 2001. godine, rekonstrukcija Koordinacionog tela iz 2009. i Plana od 7 tačaka iz 2013. godine,  nedostatak investicija za ekonomski razvoj i infrastrukturu – navela je Sinani.

Zaključila je da su predstavnici ambasade pokazali spremnost da se založe za rešavanje ovih problema.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *