„Učimo svi zajedno“ u OŠ „B. Radičević“: Svaki učenik je važan (video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 12. oktobar 2024. Završna manifestacija posvećena inkluzivnom obrazovanju, u okviru projekta „Učimo svi zajedno“, održana je u petak u OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu, uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave, predstavnika Mobilnog tima za inkluzivno obrazovanje, roditelja, nastavnika i učenika.

Projekat „Učimo svi zajedno“ realizuje se od 2021. godine, uz podršku Ministarstva prosvete, Evropske unije i UNICEF-a, sa ciljem da se poboljša dostupnost i kvalitet preduniverzitetskog obrazovanja za svako dete u Republici Srbiji. Polazna osnova projekta je strateško opredeljenje Republike Srbije da je kvalitetno inkluzivno obrazovanje pravo svakog deteta i polazna tačka za razvoj otvorenog i demokratskog društva.

-Opština Bujanovac je jedna od 20 lokalnih samouprava u Srbiji u kojoj je realizovan projekat „Učimo svi zajedno“ i naš najvažniji parter na ovom projektu. Škole partneri u realizaciji projekta su OŠ “Naim Frašeri“ i OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu. Tokom trajanja projekta formiran je Mobilni inkluzivni tim opštine Bujanovac koji će nastaviti sa radom i nakon završetka projekta. Saradnici na projektu su  i Dom zdravlja Bujanovac, članovi Interresorne komisije, Centar za socijalni rad, Crveni  krstu opštine Bujanovac, prosvetni savetnik Agim Rašiti, savetnik za obrazovanje opštine Bujanovac Gabrijela Tomić, i činili su značajan ljudski resursni centar u realizaciji projekta. Ovom prilikom im se zahvaljujem na aktivnom učešću. Posebno se zahvaljujem svim učenicima dveju škola koji su učestvovali u projektu, stručnjacima i nastavnicima koji su radili sa decom – rekla je direktorka OŠ „Branko Radičević“ Gordana Zlatković.

Težili su, dodala je, da kreiraju inkluzivnu školu, jer inkluzivno obrazovanje se tiče svih učenika, a ne samo nekolicine koji se sagledavaju kao različiti iz nekog razloga.

-Inkluzivna škola je škola u kojoj je svako važan. Inkluzivne škole prepoznaju učenje i sticanje znanja i veština svakog deteta kao svoju ključnu aktivnost, ne samo za učenike, već i za nastavnike i roditelje – rekla je direktorka.

Prisutnima se obratio i zamenik predsednika opštine Bujanovac Aleksandar Milošević, ističući da opština Bujnaovac podržava socijalno-emocionalo učenje i inkluzivno obrazovanje, jer veruje da svako dete zaslužuje jednake mogućnosti da uči i napreduje.

-Od 2021. godine naša opština zajedno sa Udruženjem građana „Centar za edukaciju Osmeh“ iz Vlasotinca angažuje lične pratioce za decu i učenike. Novčana sredstva dobijamo od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i trenutno je angažovano 40 ličnih pratilaca – rekao je Milošević.

On je istakao da je prošle godine izdvojeno po 30.000 dinara iz opštinskog budžeta za 16 roditelja, kao naknada troškova ličnog pratioca učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

-Samo zajedno možemo stvoriti budućnost u kojoj svako dete, bez obzira na sposobnosti, ima priliku da se akademski istakne i da da značajan doprinos društvu – rekao je Milošević.

Učenici osnovnih škola „Branko Radičević“ i „Naim Frašeri“ izveli su svoje plesne tačke, a zatim oslikali slova „Zajedno možemo više“ na albanskom i srpskom jeziku. Istovremeno u sportskoj sali odvijale su se sportske igre učenika obe škole.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *