Spektakl na nebu, večeras gledajte Supermesec

Očekuje se da će Mesec u četvrtak uveče biti blizu svoje najbliže tačke Zemlji, što će rezultirati još jednim supermesecom ove godine, ali će ovaj biti veći i sjajniji od onih u avgustu i septembru. Supermesec nastaje kada se pun mesec poklopi sa periodom kada je Mesec u perigeju, odnosno najbližoj tački Zemlji.

Stručnjaci kažu da će supermesec koji će izaći na nebo u četvrtak uveče biti najsjajniji u godini, a „konkurencija“ mu je kometa Cučinšan-Atlas, koja će biti vidljiva na severnoj hemisferi, prenosi N1.

Oktobarski pun mesec, poznat i kao mesec lovca, biće treći od četiri uzastopna supermeseca, kojem su prethodili septembarski žetveni mesec i avgustovski plavi supermesec. Novembarski dabrov mesec tek dolazi.

To se dešava zato što mesečeva orbita nije savršen krug oko Zemlje – već varira za oko 10 procenata u odnosu na našu planetu.

„Bliže Zemlji, u odnosu na nas na nebu, izgleda veće i reflektuje više sunčeve svetlosti na Zemlju, mi zapravo vidimo Mesec jer on reflektuje sunčevu svetlost, i samim tim je još svetliji“, kaže Taker.

Supermesec se može pojaviti u nizu „jer ono što se dešava je orbita Meseca koja se klati“, rekao je Taker. „To je kao da se vrti na vrhu – i ponekad dobijete sinhronizovano klimanje, koje se dešava u svakom ciklusu“, pojašnjava.

Biće to najsjajniji supermesec u godini, prema profesoru Jonti Horneru sa Univerziteta u Južnom Kvinslendu, jer se Zemlja pomerila malo bliže Suncu u oktobru u odnosu na septembar.

Dok će Zemlja biti bliža Suncu sledećeg supermeseca u novembru, rastojanje između Zemlje i Meseca neće biti tako blizu, a to je ono što je na kraju bitno kada je u pitanju sjaj Meseca.

Ali, to je i mala sporna tačka, jer, kako kaže Horner, ljudsko oko ni neće moći da uoči te promene u osvetljenosti.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *