Počinju Borini pozorišni dani

Bujanovac, Vranje, 21. oktobar 2024. ( foto Vranje news) – Festival Borini pozorišni dani, 44. po redu, počinje danas u Vranju i trajaće do 28. oktobra.  Istovremeno će se obeležiti i stogodišnjica pozorišnog života u Vranju.

Direktorka vranjskog pozorišta Kristina Janjić Stojanović rekla je u susretu sa novinarima da će se u okviru festival biti odigrano šest predstava u takmičarskom programu i jedna koja će biti odigrana poslednje večeri u čast nagrađenih, prenosi Vranje news.

-Selektor Slobodan Savić odabrao je ono najbolje što je ponuđeno iz pozorišne produkcije u zemlji i regionu i nadam se da ćemo imati još jedan uspešan, međunarodni festival. Mi smo preduzeli sve što je do nas da pripreme obavimo na najbolji način i potpuno spremni ulazimo u još jedan festival, koji je za nas najznačajniji događaj u toku jedne pozorišne sezone. Prodaja karata ide veoma dobro, interesovanje publike je veliko posebno sa predstave iz prestonice, ali i za ostale – rekla je Janjić Stojanović.

Podsećanja radi, u julu je selektor festivala  Savić saopštio da je uoči odabira odgledao više od šezdeset predstava u Srbiji i širom regiona.

Dodao je tada da se odabrane predstave „sučeljavaju sa mnogim pitanjima i problemima, ali na umetnički, sofisticiran, pozorišni način“, pa otuda i slogan ovogodišnjeg festivala – Estetika i etika sučeljavanja.

Nakon obeležavanja 100 godina pozorišnog života u Vranju 21. oktobra, kada će biti održana svečana akademija, uz koncert filmske muzike koju ze izvoditi poznata imena srpskog glumišta, takmičarski program počeće 22. oktobra i trajati do 27. oktobra.

Poslednje večeri, 28. oktobra biće dodeljene festivalske nagrade, a u čast nagrađenih glumci ansambla Narodnog pozorišta u Nišu odigraće Koštanu, po čuvenoj drami Borisava Stankovića u režiji Jane Maričić.

Žiri festivala ove godine činiće kao predsednik Miodrag Tabački (scenograf, kostimograf i univerzitetski profesor), Valentin Vencel (reditelj) i Dino Mustafić (reditelj),

Prateći program

– 21. oktobar – Otvaranje izložbe Slike iz pozorišnog života

Autor: Zoran Petrušijević ZOP

Mala scena u 19 časova

– 25. oktobar (petak) – Promocija izdanja Sterijinog pozorja

Pres centar u 18 časova

– 26. oktobar (subota) – Dosije Dositej, Monodrama Vladimira Cvejića – Tekstove o Dositeju Obradoviću priredila Eliana Gavrilović Narodni muzej u Beogradu – Muzej Vuka i Dostiteja

Mala scena u 18 časova

– 27. oktobar (nedelja) – Promocija monografije Povest o pozorišnim vernicima kakvih više nema

Govori: Vladimir Cvejić, autor

Press centar u 18 časova

Nagrade se dodeljuju u pet klategorija: za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu.

Peta će biti nagrada publike koja nosi ime „Radoslav Radivojević“, po pokojnom direktoru vranjskog teatra i utemeljivaču festivala.

Ove godine prvi put će biti dodeljeno i šesto priznanje – Nagrada Grada Vranja.

Sve festivalske predstave počeće u 20 sati.

Karte se mogu kupiti na biletarnici pozorišta i onlajn na sajtu vranjskog teatra.

Za prestižne festivalske nagrade, u okviru festivala koji će se ovog puta održati pod sloganom Estetika i etika sučeljavanja, takmičiće se šest predstava, uz jednu novinu – poslednje takmičarske večeri, prema odluci selektora Slobodana Savića, nakon nekih organizacionih problema u vezi sa dolaskom umesto zagrebačkog Teatra &TD, selektor festivala Slobodan Savić odlučio sa da u selekciju uvrsti predstavu Brod za lutke Narodnog pozorišta u Bitolju iz Severne Makedonije, rađenu po tekstu Milene Marković i u režiji Kokana Mladenovića.

 

Takmičarska selekcija:

– Očevi i oci Narodnog pozorišta u Beogradu (22. oktobar), koju je po delu Slobodana Selenića režirao Veljko Mićunović

– Ljudi od voska Narodnog pozorišta u Somboru po tekstu Mate Matišića i režiji Ivana Vanje Alača (23. oktobar)

– Nestajanje Ateljea 212 u Beogradu po tekstu Tomislava Zajeca i u režiji Sanje Mitrović (24. oktobar),

– Sumnja Dramskog teatra Nikola Vaptsarov iz Blagoevgrada u Bugarskoj po tekstu Džon Patrika Šenlija i režiji Stajka Murdževa (25. oktobar)

– Bilo jednom u Novom Sadu (autorski projekat reditelja Andraša Urbana u izvođenju Narodnog pozorišta Ujvideki Sinhaz u Novom Sadu) 26. oktobra

– Brod za lutke, Narodno pozorište Bitolj, po tekstu Milene Marković i u režiji Kokana Mladenovića (27. oktobar).

U čast nagrađenih 28. oktobra glumci ansambla Narodnog pozorišta u Nišu odigraće Koštanu, po čuvenoj drami Borisava Stankovića u režiji Jane Maričić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *