Još jedan štrajk prosvetara

Bujanovac, 22. oktobar 2024. Sindikati prosvetnih radnika u Srbiji potvrdili su drugi štrajk za petak (1. novembar), kada će biti održan protesni skup u Beogradu, dok će od ponedeljka, 4. novembra, kako su najavili, časovi u školama biti skraćeni na 30 minuta, a predškolske ustanove će prijem dece vršiti od 9 časova.

Članovi četiri reprezentativnih sindikata – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije u ponedeljak su potvrdili da će u petak 1. novembra stupiti u štrajk sa početkom u 12 časova.

Bez totalne obustave rada u bujanovačkim školama

Nakon štrajka, oni će od ponedeljka 4. novembra započeti primenu „radikalnijih mera“, koje podrazumevaju skraćene časove na 30 minuta u svim školama u kojima postoje članovi sindikata. Istovremeno će i predškolske ustanove koje su u članstvu reprezentativnih sindikata, organizovati vid borbe tako što će prijem dece vršiti od 9 časova.

Portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Mirjana Gašić govorio je za Novu o detaljima ovog protesta.

„Nakon što smo primetili da Ministarstvo prosvete, finansija i Vlada nemaju nameru da vode pregovore sa prosvetnim radnicima u smeru ispunjavanja ciljeva postavljenih Protokolom, ali takođe i nekih novih nastavaka pregovora oko kolektivnog ugovora i cene rada za narednu godinu, sva četiri reprezentativna sindikata donela su zajedničku odluku. Mi zapravo stupamo u seriju štrajkova“, objasnio je Gašić.

Kako dodaje, prosvetni sindikati imaju detaljan plan o narednim koracima sindikalne borbe, ali ih neće u potpunosti otkrivati, kako bi Vladu i Ministarstvo prosvete držali u neizvesnosti.

„Verujem da će oni nakon naše borbe utvrditi koliko smo ozbiljni. Najpre, u petak 1. novembra stupamo u totalnu obustavu rada. Nijedna škola u kojoj postoji reprezentativni sindikat odnosno članovi, neće raditi toga dana i umesto da ulazimo u učionice, mi ćemo se ponovo okupiti i organizovano sastati ispred Skupštine, a potom ispred zgrade Vlade ili Ministarstva prosvete, još uvek nismo precizirali. Skup je u 12 časova“, kaže Gašić.

Podsetimo, razočarani što Vlada Srbije odnosno premijer Miloš Vučević nije ispunio zahteve zaposlenih u školama i preškolskim ustanovama, reprezentativni sindikati obrazovanja sproveli su jednodnevni štrajk 2. oktobra.

Oni traže da od 1. januara 2025. početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, bude jednaka proseku Republike.

Osim para, na spisku zahteva sindikata je usvajanje izmena i dopuna Krivičnog zakonika po hitnom postupku, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *