Kako do investicija i novih radnih mesta: Neophodna promena javnih politika

Bujanovac, 22. oktobar 2024. – Javne politike za ekonomski oporavak Preševa, Bujanovca i Medveđe trebalo bi da se preispitaju u smislu davanja prioriteta, odnosno investicijama za otvaranje novih radnih mesta, zaključak je sa razgovora na tribini „Ekonomski oporavak Preševa, Bujanovca i Medveđe“, koju je u Bujanovcu organizovao Odbor za ljudska prava.

„Možda je potrebno analizirati efekte dosadašnje politike subvencionisanja malih i srednjih preduzeća, koja nije u potpunosti ispunila ciljeve za novo zapošljavanje u periodu od deset godina?! Uzeću u obzirom i pad interesovanja koji se javlja, s tim što je ove godine ostalo neiskorišćeno oko 16 miliona dinara iz Koordinacionog tela“, rekao je Sali Salihu, bivši šef kabineta predsednika opštine Bujanovac i član Komisije za procenu dodele grantova Koordinacionog tela.

Neophodni jasni prioriteti: Tribina Odbora za ljudska prava

Kao strateški prioritet za oporavak i ekonomski razvoj, javne vlasti su identifikovale oporavak preduzeća koja su bila lideri u razvoju tri opštine uz podršku malim i srednjim preduzećima, kao i privlačenje investicija za ove tri opštine. Koordinaciono telo je od 2013. godine počelo da podržava proizvodne kompanije koje proširuju delatnost u Preševu, Bujanovcu i Medveđi i u poslednjih pet godina podelilo 184 miliona dinara desetinama domaćih kompanija koje tvrde da rastu i povećavaju broj zaposlenih.

Bujanovac i investicije: Obilaženje u širokom luku

Međutim, opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa su i dalje u IV grupi razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave, što je najniži stepen razvijenosti opština u Srbiji sa ispod 50% proseka na nivou države. Stopa nezaposlenosti ostaje visoka i ne odražava se samo kroz zvanične podatke nadležnih institucija. Preševo, Bujanovac i Medveđa su takođe među opštinama koje konstantno imaju najnižu prosečnu platu u Srbiji.

Panelista, Blerim Mehmeti iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Preševu, pokrenuo je pitanje procesa privatizacije u Preševu.

“Čak ni privatizacija koja je sprovedena nije dala dovoljno rezultata, jer su mnogi radnici ostali nezaposleni zbog nepoštovanja ugovora”, rekao je on.

U opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa značajan deo društvenih preduzeća još nije privatizovan. Neka su godinama u fazi privatizacije, druga rade sa simboličnim brojem radnika, a neka su u potpunom stečaju.

Govornici su istakli i druge aktuelne probleme koji utiču na socio-ekonomsko blagostanje, posebno nedostatak investitora koji bi generisali zapošljavanje i ekonomski razvoj.

              *Tribina „Ekonomski oporavak Preševa, Bujanovca i Medveđe” organizuje se u okviru projekta „Južna Srbija – vladavina prava za sve”, koji sprovodi Odborza ljudska prava uz podršku The Rockefeller Brothers Fund.



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *