Od Bore do Belog mosta: Vranje traži zvaničan status turističkog mesta

Bora Stanković, simbol Vranja

Bujanovac, Vranje, 23. oktobar 2024. – Gradski čelnici Vranja žele da se nađu među 23 sredina u Srbiji koja imaju zvaničan status turističkog mesta. Vranjanci smatraju da zaslužuju da se nađu u ovom društvu jer imaju šta da ponude- od kratkog odmora, poslovnog putovanja do seoskog turizma i napominju da je ovaj grad od početka godine posetilo više od 30.000 turista.

Prema pisanju Južnih vesti, Gradsko veće u Vranju usvojilo je predlog Rešenja o obrazovanju Radne grupe za sprovođenje aktivnosti radi realizacije postupka kategorizacije grada Vranja kao turističkog mesta. Kako objašnjavaju, zadatak ove grupe biće da prikupi podatke o stepenu izgrađenosti turističke, komunalne i saobraćajne infrastrukture, kako bi zahtev bio kompletan.

Potom sledi slanje zahteva Ministarstvu turizma, koje odlučuje na osnovu bodovanja svih elemenata, da li neko mesto može dobiti taj status i kojoj kategoriji pripada – od 1. do 4. kategorije.

„Status kategorisanog turističkog mesta odnosno pripadnost određenoj kategoriji turističkog mesta, gradu bi doneo brojne pogodnosti, poput: povlašćenog položaja od strane raznih izvora finansiranja i boljeg bodovanja odnosno rangiranja u okviru prijavljenih projekata za razvoj turizma i povećanje ostvarenih prihoda na osnovu uplata za boravišnu taksu u budžetu grada. Zatim povećanje udela organizovanih putovanja od strane turističkih agencija u ukupnom turističkom prometu grada i prihvat dece u okviru đačkih ekskurzija i studentskih praksi i uopšte kongresnog turizma“ – objašnjavaju iz Grada.

Navode da Vranja od 2022. godine beleži povećanje u broju ostvarenih noćenja i dolazaka turista za oko 50% u odnosu na rekordnu 2019. godinu, kao i da je sve više ugostiteljskih objekata za smeštaj.

„Grad danas ima dva hotela više kategorije, ali prisutno je i povećanje u broju kategorisanih soba, apartmana, kuća i seoskih turističkih domaćinstava. Tako da ukupan broj ugostiteljskih objekata za smeštaj u gradu iznosi 126, a u njima ima 1.556 ležajeva. Pored toga, nakon uspešno realizovanih projekata na teritoriji grada koji se tiču rekonstrukcije lokaliteta za posetu turista, Vranje ima reprezentativne objekte za obilazak, razgledanje i boravak turista, poput Baba Zlatine ulice, Muzej kuće Bore Stankovića, Narodnog muzeja i Gradskog parka“ – objašnjavaju u odgovoru iz Službe za odnose sa medijima Grada Vranja.

Kažu da je, prema podacima iz centralnog informacionog sistema eTurista, u 2023. godini je na teritoriji grada Vranja ostvareno 32.980 dolazaka i 107.731 noćenje, dok je u 2024. godini do 1.oktobra ovaj grad posetio 30.071 turista i bilo je 84.999 noćenja.

Prema trenutnim podacima Ministarstva turizma, status turističkog mesta ima 23 gradova i opština u Srbiji. U prvoj kategoriji su Beograd, Novi Sad, Niš, Vrnjačka Banja, Zlatibor, Subotica, Kopaonik i Sokobanja. Kada je reč o mestima sa juga zemlje, ovaj status imaju još Pirot i Kuršumlija.

            *Foto: www.vranje.org.rs



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *