Godišnjica Kumanovske bitke u Bujanovcu: Slava precima i amanet potomcima da čuvamo tradiciju (foto&video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 24. oktobar 2024. „Obeležavajući velike događaje nastavljamo borbu za očuvanje svog identiteta, jer narod koji ne poznaje svoju istoriju i nije narod. Zato neka vam bude slava precima i amanet potomcima da čuvamo tradiciju“, rekao je profesor istorije Borivoje Zafirović na obeležavanju 112. godišnjice Kumanovske bitke juče u Bujanovcu.

Svečanoj akademiji u Domu kulture prisustvovao je veliki broj građana, uz predstavnike lokalne samouprave. Organizator svečanosti je Društvo za očuvanje kulturno istorijskih vrednosti „Zapisi“ iz Bujanovca.

-Kumanovska bitka je jedna od najvećih pobeda srpske vojske u Prvom balkanskom ratu, u borbi koja je počela i na ovim prostorima. Ne smemo da zaboravimo naše borce koji su poginuli u ovom ratu, jer onaj ko zaboravi prošlost nema budućnost – rekao je osnivač Zapisa Voja Mikić u uvodnom obraćanju posetiocima.

O istorijskim prilikama u Prvom balkanskom ratu i značaju Kumanovske bitke govorio je profesor istorije Borivoje Zafirović.

-Velika bitka koja se odigrala na Zebrnjaku kod Kumanova trajala je dva dana, dve noći, i rezultirala je sjajnom pobedom srpske vojske nad turskom. Bilo je to od 22. do 24. oktobra 1912. Godine – kazao je Zafirović.

Umetničku notu svečanosti dali su mlada vokalna solistkinja Dunja Stevanović, Aleksa Zlatković na harmonici i Nikola Arsić na klarinetu.




One thought on “Godišnjica Kumanovske bitke u Bujanovcu: Slava precima i amanet potomcima da čuvamo tradiciju (foto&video)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *