I Bujanovčani na obeležavanju godišnjice Kumanovske bitke (foto)

Bujanovac, 25. oktobar 2024. Na obeležavanju 112. godišnjice Kumanovske bitke u Prvom balkanskom ratu kod spomenika „Pobeda“ na brdu Zebrnjak kod Kumanova u Severnoj Makedoniji, predstavnike je imao i Bujanovac, u vidu delegacije Opštinskog odbora SUBNOR koju je predvodio predsednik odbora Dimitrije Dimitrijević.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije je prenelo da je ministar Nemanja Starović, koji je predvodio državnu ceremoniju, naveo da ta bitka nije bila samo epizoda u Balkanskom ratu, već jedan od najvažnijih događaja u savremenoj istoriji svih balkanskih naroda.

Kako je naveo, za srpski narod bitka na Kumanovu je značila „vaskrs naše države i ispunjenje Kosovskog zaveta, koji je bio snaga koja je vodila srpski narod kroz najteže momente istorije i nada u obnovu državne nezavisnosti i zbacivanju ropskih lanaca“.

Ministar je rekao da bi ovaj deo Evrope izgledao drugačije da nisu pobedili srpski vojnici i da zato danas, „oni koji prave sulude planove i ruše mir u ovom delu Evrope, samo treba da pogledaju 1.400 godina naše pisane istorije i shvate da plamen slobode zauvek gori u našim srcima“.

Srpska vojska je u Kumanovskoj bici izgubila 700 ljudi, a turska 12.000.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Vlade Severne Makedonije, poslanici u Sobranju Severne Makedonije, predstavnici gradova i opština iz obe zemlje, predstavnici političkih organizacija Srba u Severnoj Makedoniji i Udruženja za negovanje tradicija iz Severne Makedonije i Srbije i građani.

Godišnjica Kumanovske bitke u Bujanovcu: Slava precima i amanet potomcima da čuvamo tradiciju (foto&video)




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *