Bujanovac, 4. januar 2025. – „Prizrenac“, ćevabdžinica u centru grada, svakako je jedno od kultnih mesta u Bujanovcu. Nije ni čudo jer ove godine slavi 55. rođendan!
Ovaj lokal čuvar je tradicije i kulturnog, gurmanskog i višenacionalnog identiteta našeg grada.
Bujanovčani lokale najčešće zovu po imenu ili nadimku vlasnika. Poznajete li nekoga ko makar jednom nije rekao: „Idemo kod Nesu na ćevapi!“
A ćevapi kod Nesu, po Nesi, prvom vlasniku i osnivaču, neponovljivi su i jedinstveni u regionu.
Tradiciju najukusnijih ćevapa u ovom delu Balkana od 2018. baštini Alija Demiri, Nesin bratanac:
Ne odustajemo od origninalne recepture po kojoj su ovi ćevapi regionalno poznati, priznati i prepoznatljivi“, kaže Alija Demiri
Prizrenac, ćevapi za dušu
Brojni stranci i gosti prvo što urade kada stignu u naš grad odu na ćevape kod „Prizrenca“, pa ih posle preporučuju prijateljima. Nije ni čudo. Što bi rekli sladokusci lepe se za dušu. Jer, dobar glas daleko se čuje.
Čak je i naš Srđan Sekulić, u prazničnom specijalu feljtona „Bujanovac transport“ čije nastavke objavljuju Bujanovačke, jednog svog junaka u novogodišnjoj noći smestio u „Prizrenac“. Srđan je, inače iz Sarajeva, a kaže da je najslađe i najlepše ćevape pojeo upravo u Bujanovcu, „Kod Nesu!“
Opojni mirisi iz ćevabdžinice nateraće vas da navratite makar na pet komada, čak iako upravo idete sa ručka. Čisto da se zasladite.
Nije ni čudo, jer „Prizrenac“ na istom mestu, ušuškan između dve stambene zgrade na trgu, radi od 1970! Sa istim kvalitetom.
Odlazak Kod Nesu je ritual. Ćevapi u ovom lokalu su omiljeni doručak, ručak, večera, ali i užina.
Ove godine, dakle, slavi 55. rođendan. Nije šala opstati, sa istim kvalitetom duže od pola veka.
Bujanovac je, zahvaljujući „Prizrencu“, upisan na regionalnu mapu Balkana sa najboljim ćevapima, uz rame sa Novim Pazarom, Sarajevom, Prizrenom i drugim mestima koja nude poseban ukus ovog specijaliteta sa roštilja.
Iako su ćevapi ono po čemu je „Prizrenac“ poznat, ne zaboravimo i delikatesni sudžuk, ćufte, pljeskavice, salate i nezaobilaznu ljutu papričicu koja se peče na skari zajedno sa mesom. Luk obavezno a salata po želji.
I, naravno, uvek hladno piće da se zalije.