Julijanski kalendar: Danas tri crkvena praznika

Bujanovac, 14. januar 2025. – Po Julijanskom kalendaru, koji koristi Srpska pravoslavna crkva, danas, 14. januara, je prvi dan 2025. godine. Brojni pravoslavni Bujanovčani 13. januara uveče čekaju „Srpsku Novu godinu“, a danas je i Vasilica, ili po bujanovački Vasuljica. Ovaj praznik bio je karakterističan za bujanovačke Rome, ali ga zadnjih godina sve manje njih slavi i obeležava. 

Crkva i vernici na ovaj dan obeležavaju tri praznika: Svetog Vasilija Ostroškog, Obrezanje Gospodnje i Mali Božić. Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji i verovanja.

Dan Obrezanja Isusa Hrista, osmog dana po rođenju, jedan je od najvećih hrišćanskih praznika. Po običajnom kalendaru, naziva se i Mali Božić, jer se u mnogim krajevima ponavljaju božićni rituali, piše RTS.

Svetog Vasilija Velikog mnogi vernici SPC proslavljaju i kao krsnu slavu, a kako se obeležava 1. januara po julijanskom kalendaru, odatle i naziv za julijansku novu godinu – Vasilica.

Kašika meda

U mnogim krajevima je ostao običaj da se 14. januara ponove mnogi običaji karakteristični za Božić, pa se tako ponovo unosi badnjak u kuću, dočekuje položajnik i iznosi ostatak česnice na trpezu.

Po narodnim verovanjima, Srpsku Novu godinu valja dočekati budan.

Takođe, verovanje je da na ovaj dan u kuću treba uneti neku novu stvar, kupljenu tog dana, kako bi kuća, ali i ukućani tokom cele godine imali napretka. Mnogi Srbi veruju da na ovaj dan treba izbegavati svađe.

U nekim krajevima veruje da se danas treba čuvati da vas neko ne prevari. Isto tako je bitno da se na ovaj dan ne drema, jer ćete, po narodnom verovanju, čitave godine biti pospani i umorni.

Na današnji dan veruje se da treba uzeti kašiku meda, što se dovodi u vezu sa životom i delom Svetog Vasilija.

Kao što se za Božić mesi pogača česnica, za Mali Božić se mesi poseban obredni hleb „vasilica“.

Danas se pažljivo gleda u nebo i posmatra vreme. Ako na 14. januar padne sneg ili bude oblačno, čeka nas rodna godina. Suvo vreme, veruje se, donosi i sušnu godinu pred nama.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *