Piše: I. Jovanović
Bujanovac, 2. decembar 2025. (Foto: sajt Sajam etno hrane i pića) – Zemljoradničko–stočarska zadruga „Bujanovčanka“ iz Bujanovca, na čijem je čelu dr veterine Srđan Mitrović, predstaviće na ovogodišnjem Sajmu etno hrane i pića u Beogradu potpuno novi proizvod – organsko đubrivo od ovčje vune, jedino takve vrste u Srbiji i regionu. Ova inovacija, koju zadruga razvija u saradnji sa proizvođačima iz Prijedora i stručnjacima iz oblasti poljoprivrede, biće jedna od najznačajnijih novina na manifestaciji.
Zadruga Bujanovačanka, osnovana 2021. godine, danas okuplja šest zadrugara i sarađuje sa dvadesetak kooperanata. Prema rečima Mitrovića, zadruga će se na sajmu predstaviti isključivo ovim inovativnim projektom, koji je, kako kaže, „nešto potpuno novo, priča koja do sada nije postojala na našem tržištu“.
“Bujanovčanka”: Naša prženica, slanina i dimljeno meso na velikom sajmu
Poslovni saradnik zadruge je proizvođač iz Kozarca kod Prijedora, Denijel Mujkanović iz firme Kozarsko polje, koji je obezbedio prvu isporuku đubriva, dok Bujanovačanka planira da u narednom periodu nabavi mašinu i započne sopstvenu proizvodnju u Bujanovcu.
-Bićemo ekskluzivni zastupnici tog proizvoda – ističe Mitrović.
Sajma etno hrane i pića 2025 biće održan od 4. do 7. decembra, u Hali 2 Beogradskog sajma, a ključna prezentacija biće održana u petak, 5. decembra u 12 časova, u okviru predavanja „Proizvodnja organskog đubriva od ovčje vune“. Predavanje će držati profesor Cvijan Mekić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
Međunarodni sajam hrane, pića i opreme predstavlja najveću regionalnu izložbu tradicionalnih prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu, pripremljenih po starinskim recepturama i metodama. Manifestacija promoviše domaće specijalitete kao brendove i važan je deo turističke ponude, uz poseban akcenat na proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom i one koji bi takvu zaštitu trebalo da dobiju.







