Završena međunarodna vežba Platinasti vuk 24 u bazi Jug kod Bujanovca

Bujanovac, 21. jun 2024. (foto MO) – Danu visokih zvanica na međunarodnoj taktičkoj vežbi „Platinasti vuk 24“ u bazi „Jug“ kod Bujanovca prisustvovali su ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Ministar Gašić čestitao je svim učesnicima uspešno realizovanu vežbu i istakao značaj ovakvog uvežbavanja, koje donosi razmenu iskustava sa kolegama iz drugih oružanih snaga. Prema njegovim rečima, na taj način Vojska Srbije podiže svoju sposobnost, interoperabilnost i uvežbanost da može da učestvuje u multinacionalnim mirovnim operacijama. On je posebno zahvalio učesnicima vežbe i naglasio da na ovakav način Srbija učvršćuje partnerske odnose i saradnju sa kolegama iz inostranstva, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.

General Mojsilović istakao je da su aktivnosti Vojske Srbije u okviru realizacije međunarodnih vojnih sadržaja, posebno vežbi, uslovljene i ograničene odlukom Vlade Srbije, koja se odnosi na realizaciju vežbovnih aktivnosti Vojske Srbije u prethodnom periodu.

Načelnik štaba Komande Četvrte brigade kopnene vojske pukovnik Miodrag Mladenović rekao je da je cilj vežbe ispunjen, čime su povećane operativne sposobnosti Vojske Srbije i dodao da su se u proteklom periodu izvodile različite teme, s ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja država učesnica sa pripadnicima Vojske Srbije.

Direktor Združenog štaba Nacionalne garde Ohajo brigadni general Džef Votkins istakao je da se značaj ovakvih vežbi ogleda u većem broju obuka i u tome što pripadnici oružanih snaga prenose znanja drugima i uče od međunarodnih partnera, s ciljem bolje saradnje.

Na vežbi „Platinasti vuk 24“, koja je završena juče, učestvovali su pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije. Zemlje posmatrači ove godine su Bugarska, Grčka i Nemačka.

Učesnici vežbe „Platinasti vuk 24“ uvežbavali su taktike i tehnike, kao i procedure, koje se, sa akcentom na upotrebu neubojitog oružja, primenjuju tokom angažovanja u mirovnim operacijama.

Vežba se realizuje od 2014. godine u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, s ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Današnjoj vežbi prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba i predstavnici vojno-diplomatskog kora.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *