Zbog toplote u opštinu stiglo upozorenje, ovo su mere koje mora da preduzme

Bujanovac, 9. jul 2024.- Sektor za vanredne situacije, prosledio nam je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda za područje Srbije na jak i dugotrajni toplotni talas, koji će usloviti maksimalne temperature danas (09.07.2024.godine) od 33 do 37°S, a od srede do kraja sedmice ( 10-14.07.2024.godine) od 35 do 40° C uz tropske noći u urbanim sredinama.

Toplatni talas pratiće i izražen deficit padavina i sa velikom verovatnoćom će se nastaviti i početkom sledeće nedelje.

Za sredu 10.07.2024.godine i četvrtak 11.07.2024.godine, izdat je crveni (najviši) stepen upozorenja, za celo područje Republike Srbije.

Imajući u vidu napred navedenu prognozu koja najavljuje opasne vremenske pojave-toplotni talas a takvog su inteziteta da mogu biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja i materijalnih dobara, neophodno je da u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti, preduzmete sledeće:

1. Obavestiti nadležne komunalne službe na vašoj teritoriji nadležnosti, koje raspolažu odgovarajućim kapacitetima za distribuciju vode za piće, da u datom periodu izvrše raspoređivanje istih po teritoriji JLS i omoguće dostupnost vode za piće i osvežavanje najugroženijem stanovništvu, kao i da se omogući snabdevanje vode za domaće životinje, tamo gde je to potrebno.

2. Razmotriti mogućnost da se stanovništvu sa posebnim potrebama i starijoj populaciji, omogući dostava odgovarajuće količine flaširane vode (preko Centra za socijalni rad i Crvenog krsta).

3. Postaviti punktove za pružanje prve medicinske pomoći u saradnji sa lokalnim domovima zdravlja, na najprometnijim lokacijama na teritoriji JLS.

4. Pojačati preventivne mere zaštite od požara na otvorenom i stupiti u kontakt sa predstavnicima JP Srbijašume, privatnim vlasnicima i korisnicima šuma.
5. Preko sredstava javnog informisanja, upozoriti građane na nepovoljan uticaj vremenskih uslova i o svim preduzetim merama informisati građa.

O preduzetim aktivnostima redovno izveštavati Sektor za vanredne situacije, Odeljenje za vanredne situacije u Vranju, preko Operativnog centra putem telefona 1985, 427-089 ili na mejl czovr@mup.gov.rs




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *