Levosoje dobija folklorni ansambl, nosiće ime profesora iz ovog sela

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 23. jul 2024. (foto arhiva) – U znak sećanja na profesora Vojislava Jovanovića iz Levosoja kod Bujanovca, oformljen je folklorni ansambl koji će nositi njegovo ime. Ansambl će raditi pri Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u ovom selu, a oformljen je na inicijativu FK Levosoje.

-Vojislav Jovanović iz Levosoja je bio profesor srpskog jezika u Ekomskoj školi u Bujanovcu, koji je srcem i dušom uvek bio vezan za Levosoje. Iza sebe je ostavio dosta zapisa u vidu knjiga, beležaka i priča koje opisuju život ovog kraja. Voleo je igru, pesmu, folklor, a ostaće upamćeno njegovo kolo „Jeleno mome“ kojim je počinjao svaku svadbu i veselje u selu – kaže za Bujanovačke osnivač FK Levosoje i inicijator ove ideje Tomislav Stojanović.

Tomislav Stojanović

 

Ovim Levosojčani žele da pokažu koliko poštovanje gaje prema liku i delu pokojnog profesora Jovanovića, a za osnivanje folklornog ansambla koji će nositi njegovo ime dobili su i saglasnost profesorovog sina Miroslava Jovanovića.

-Ovo će biti ispostava KUD Kolo iz Bujanovca i biće besplatno za sve. Folkorni ansambl će voditi nastavnica Jovana Mladenovć, a pored folklora uključivaće i sviranje muzičkih instrumenata, dramsku sekciju i još mnogo toga – dodaje Stojanović.

Folklorni ansambl „Profesor Vojislav Jovanović“ zvanično će početi sa radom 1. septembra.

-Za sada imamo oko 40-oro dece u ansamblu, jer smo od dece počeli, a biće tu programa i sadržaja za sve koji žele da se priključe, od 6 do 86 godina. Planiramo da pozovemo na saradnju i KUD Sevdah iz Vranja, koji će nam pomoći u koreografijama – kaže inicijator ideje Stojanović.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *