Andrej Barna: Plivačka zvezda koja očarava Olimpijskim ambicijama

Subotica – Dom sprskog plivača

24. jul 2024.  Najseverniji grad u državi i drugi po veličini u Vojvodini, dom je mnogim poznatim ličnostima i uspešnim sportistima u Srbiji. Nagrađivani srpski pisac Danilo Kiš rođen je upravo u Subotici, a kada su u pitanju sportisti, ovaj gradić je u visine podigao Nikolu Kalenića, koji je ostavio trag u našoj košarci. 

Pored njega, mogli smo uživati u bravurama odbojkaša Đule Meštera koji je nosioc zlatne medalje sa Olimpijade 2000. godine. Ne smemo izostaviti ni Davora Štefaneka, svetskog šampiona u rvanju. Iako su neki od ovih sportista završili svoje karijere, ili istu završavaju, Subotica i dalje ima šta da pruži svojoj državi. 

Dolaze mlađe generacije i novi talenti koji tek trebaju da zasijaju i ostave svoje ime u svetu sporta. No, nećemo dalje gubiti vreme na nabrajanje drugih sportista, sada prelazimo na zvezdu današnjih redova, a to je Andrej Barna plivač. Zapamtite ovo ime jer se bliži Olimpijada, a mladi Andrej je spreman za osvajanje medalje. Red je da vas detaljnije upoznamo sa talentovanim plivačem.

Spartak Subotica – Odskočna daska mladog Andreja

Andrej Barna biografija je na dobrom putu da bude popunjena velikim brojem medalja i uspeha ukoliko nastavi stopama kojima je krenuo. Talentovani plivač rođen je 6.3.1998. godine, a svoju karijeru započeo je u Spartaku kao i svaki drugi sportista koji je rođen u Subotici. Još kao dete shvatio je da ostali sportovi poput fudbala, odbojke i košarke nisu za njega, odabrao je plivanje, za šta se ispostavilo da je pravi potez. 

Iako je imao strah da drži glavu pod vodom, ubrzo je to prevazišao i ostalo je istorija. 2016. godine, odlazi u Kentaki u Ameriku na univerzitet Lujvil. Tamo nastavlja sa napornim treninzima i usavršavanjem svog plivačkog stila i ubrzo osvaja svoje prve medalje. 

Andrej Barna Olimpijske igre sledeće su na tapeti i sve oči uprte su u našeg mladog predstavnika. „Naš plivač Andrej Barna ponovo nas je obradovao medaljom, ovoga puta osvojenom bronzom na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Bravo Andrej, tvoj novi državni i lični rekord prava su inspiracija za sve mlade sportiste. Idemo da ostvarimo nove snove i na Olimpijske igre  u Parizu 2024“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je Andrej na Evropskom prvenstvu osvojio zlatnu medalju i napravio uvertiru za ono što nas čeka u Parizu krajem jula ove godine. Velika su očekivanja od naših sportista, a uz Andreja na Olimpijadu idu i sledeći srpski sportisti :

 

  • Velimir Stjepanović,
  • Nikola Aćin, 
  • Anja Crevar,
  • Zorana Arunović,
  • Damir Mikec,
  • Ivana Vuleta,
  • Vakid Abasov i drugi.

 

Velika je čast, a još veći uspeh pojaviti se na jednom ovakvom takmičenju. Braniti boje svoje drzave je san svakog sportiste i verujemo da će Andrej Barna Olimpijske igre shvatiti ozbiljno kao što to i inače radi i povećati svoju kolekciju za još jednu medalju. Do sada je u svojoj kratkoj karijeri ostvario sledeće uspehe :

 

  • Osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu,
  • Zlatnom medaljom okitio se nakon štafete 4x100m slobodnim stilom u timu sa Velimirom Stjepanovićem, Nikolom Aćinom i Justinom Cvetkovim,
  • U Tokiju je oborio Čavićev državni rekord sa igara u Pekingu, jer je isplivao trku za 47,94 sekundi,
  • 3 zlatne medalje osvojio je na Srbija openu na 50, 100 i 200 metara slobodnim stilom.

Kao što vidite, Andrej Barna plivač je u jako kratkom periodu uspeo da ostvari impozantne uspehe i potpuno zasluženo će nastupati u Parizu. Ako bude u formi i nastavi da pobeđuje, to biste mogli da naplatite i na kladionici. Bonusi dobrodošlice od kladionica u Srbiji može vam značiti ukoliko ste ljubitelj klađenja, a isti možete iskoristiti u toku Olimpijade i postaviti neku od opklada na mladog Andreja, pa čak i na ostale sportiste koji će nastupiti na istoj. 

Andrej jači od i bolesti!

Povrede i bolesti bile su prepreka mnogim uspešnim sportistima. Pojedinci nisu imali sreću da se vrate sportu, ali mora postojati par izuzetaka. „Deca koja imaju rak bi volela da nose frizuru koju nosim ja, ali ne mogu. Tako da ću ja da nosim njihovu.“  izjava je španskog fudbalera Alvara Morate, a upravo je rak bolest sa kojom se Andrej borio i iz iste izašao kao apsolutni pobednik. 2019. godine dijagnostikovan mu je rak bubrega koji je uspešno operisan i na svu sreću dalje lečenje nije bilo potrebno. 

Plašio se da neće moći više da zapliva i da se vrati u bazen. U tim momentima sigurno nije ni mogao da predvidi da će se kroz par godina naći na Olimpijadi i biti ponos nacije. Svima nam je drago što se brzo oporavio i otklonio sve sumnje i strahove o daljoj karijeri. Nadamo se da će Andrej Barna biografija biti ispisana samo uspesima, medaljama i počastima i mi mu želimo sreću, jer mladi i hrabri momci poput njega to i zaslužuju!




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *