Sve o medu na jednom mestu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 11. avgust 2024. Bujanovčani koji su u subotu prisustvovali predavanju, koje je u okviru manifestacije “Dani meda” organizovano u maloj sali Doma kulture “Vuk Karadžić”u Bujanovcu, imali su priliku da čuju sve o pčelinjim proizvodima, sa akcentom na njihovu pravilnu primenu, ali i primenu u svrhu zaštite zdravlja i prevencije nekih bolesti i lečenja.

Organizator manifestacije je pčelarsko Udruženja “Polen 2012” iz Bujanovca, čiji je osnivač Zarije Mitić izrazio želju da ona postane tradicija.

-Naš cilj je da promovišemo naš bujanovački med i pčelinje proizvode i da građani saznaju kako da ih pravilno koriste – rekao je Mitić i zahvalio se svima koji su došli, kao i partnerskom Udruženju “Nektar 2022”.

Prisutnima se obratio i novi zamenik predsednika opštine Aleksandar Milošević, kome je ovo bila prva manifestacija kojoj prisustvuje od kako je na funkciji.

-Mislim da je ova tema veoma bitna, a želeo bih da istaknem da udruženje kakvo je pčelarsko treba da nam bude primer kako ljudi u ovoj opštini mogu da funkcionišu bez obzira na versku, nacionalnu, političku ili neku drugu pripadnost. Oni su smernice i putokaz kako lokalna samouprava treba i funcionisaće u narednom periodu – rekao je Milošević.

Interesantno, a pre svega korisno predavanje, održao je specijalista epidemiologije i apiterapeut dr Rodoljub Živadinović, koji je i predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Svi prisutni mogli su da saznaju da med treba jesti običnom kašikom iz escajga, ne drvenom i nikako plastičnom, da ga treba držati što duže u usttima, pa onda proguti.

Najbolje je, po rečima Živadinovića, uzimati med sat vremena pre spavanja, kako bi se iskoristila sva njegova svojstva.

Bilo je reči o antibakterijskim svojstvima meda, o njegovom uticaju na digestivni sistem, kao i o antikancerogenom efektu.

-Med umanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja, smanjuje holesterol, trigliceride i štetni LDL, a povećava korisni HDL. Med pomaže u varenju hrane i uspešan je u lečenju zapaljenja debelog creva – kazao je dr Živadinović.

Saznali smo da je dovoljno jesti jednu kašičicu meda dnevno, da ga treba čuvati na tamnom mestu i, da bi zadržao lekovita svojstva, treba ga čuvati od previsokih temperatura.

-Dete mlađe od godinu dana ne sme da jede med, ali bi trebalo redovno da ga uzima kad navrši godinu, jer će brže napredovati. Pored toga, med kod deteta leči dijareju – objasnio je predavač.

Bilo je i reči o propolisu, matičnom mleču i ostalim pčelinjim proizvodima, ali i korisnih saveta kako da koristimo med u pripremanju hrane.

-Namažite medom meso pre pečenja i videćete razliku. Stavite kašiku meda u svako jelo i iskoristićete sve ono što je dobro u tom jelu. Probajte čak i u pasulj ili čorbu da dodate med, nećete osetiti neku bitnu razliku u ukusu, a unećete sve ono što je korisno za vas – saveti su dr Živanovića.

Manifestacija “Dani meda” trajaće do ponedeljka (12. april), a svi građani Bujanovca i okoline moći će od 18 časova na platou ispred Doma kulture da probaju i kupe domaće pčelinje proizvode.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *