Požari oko Bujanovca, u Dobrosinu vatra zahvatila domaćinstva (video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 15. avgust 2024. Svi požari na teritoriji opštine Bujanovac lokalizovani su ili ugašeni do srede uveče. Najkritičnije je bilo u Dobrosinu, gde je vatra zahvatila dve kuće, a izgoreo je jedan pomoćni objekat. Povređenih nije bilo. Velika prepreka tokom gašenja bile su zaostale mine i došlo je do čak 55 detonacija. Trenutno je svuda mirno – kaže za naš portal načelnik Štaba za vanredne situacije u Bujanovcu Ali Aslani.

-Juče smo imali sedam požara. Problem je bio u Novom selu, Borovcu, Biljači, Brnjaru i Sejacu, kao i u Dobrosinu. Tamo je bilo najkritičnije, požar je zahvatio obe strane sela. Vatra je došla do kuća koje su u blizini šume, ali je prošlo  bez velike štete. Jedino je jedan pomoćni objekat izgoreo i zahvaćena su dva stambena objekta, ali su vatrogasci brzo reagovali, tako da nije napravljena velika materijalna šteta, s obzirom na razmere požara – kaže Aslani.

Bukte novi požari oko Bujanovca, potrebno angažovanje i vojske

Više od 30 meštana uključilo se u gašenje požara u Dobrosinu, pored vatrogasaca iz Vranja i Bujanovca, a angažovana je i vojska. Pored njih, na licu mesta bio je i predsednik opštine Bujanovac Arber Pajaziti.

Dodatni problem u Dobrosinu pravili su ostaci mina.

-Imali smo 55 detonacija i nisam smeo da naređujem nikome da gasi, da ne bismo ugrozili bezbednost ljudi – kaže Aslani.

Kritično je bilo i Sejacu i Baraljevcu, ali je sada situacija pod kontrolom.

-Razgovarao sam sa ljudima koji su bili tamo i rekli su mi da se situacija stišala. Svi požari lokalizovani su ili poptuno ugašeni do ponoći – dodaje on.

Trenutno je svuda mirno.

-Od jutros nemamo nijednu dojavu da je negde izbio požar. I dalje se vrši kontrola od strane vatrogasno-spasilačke jedinice, jer je možda ostalo negde malo vatre slabijeg inteziteta. Ono što je bitno je da ćemo imati pomoć specijalizovane jedinice iz civilne zaštitie, tako da bi trebalo sada da bude lakše – dodaje Aslani.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *