Kosovska Vlada odvojila 240.000 evra za albanske osnovce u tri opštine

Bujanovac, Priština, 12. septembar 2024.- Vlada Kosova odobrila je 240.000 evra za kupovinu udžbenika albanskih osnovaca na maternjem jeziku u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Ova pomoć stiže četvrtu godinu zaredom preko Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), a ove godine besplatne udžbenike dobiće 3.708 đaka- 2220 u Preševu, 1461 u Bujanovcu i 27 u Medveđi.

Stigli udžbenici za albanske osnovce

“Ovaj čin je više od administrativnog akta, to je čin solidarnosti i nacionalne odgovornosti za koji ne postoje reči osim duboke zahvalnosti!”, objavio je Ragmi Mustafi, šef PDD za Bujanovac i savetnik Besnima Bislimija, zamenika kosovskog premijera.

Kako je naveo, ovo je garancija za budućnost generacija koje dolaze, za očuvanje albanskog jezika i jačanje identiteta.

“Nažalost, Srbija i dalje ne dopušta školske knjige na albanskom jeziku u Preševskoj dolini za oko 3.000 srednjoškolaca po reformisanim programima”, podsetio je Mustafi.

Kako je dodao, odluka Vlade Kosova današnja ne tiče se samo obrazovanja, već nas kao naroda, kao jedinstvenom biću koje se, bez obzira na političke granice, zalaže jedni za druge. Kosovska vlada još jednom dokazuje da je rame uz rame sa Albancima Preševske doline, jer samo tako idemo napred, jači nego ikad!

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *