Poskupeli stanovi u Bujanovcu, ali i dalje među najjeftinijima u Srbiji

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 16. septembar 2024. Novoizgrađeni stanovi u Bujanovcu i dalje su najjetfiniji, pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Prosečna cena kvadrata u prvoj polovini ove godine u Bujanovcu bila je 61.013 dinara, odnosno oko 520 evra. U odnosu na drugu polovinu 2023. godine cena je skočila za oko 100 evra (25 odsto). Međutim, prema informacijama Bujanovačkih, cene stanova u novogradnji veće su od onih koje prikazuje zvanična statistika i to za oko 200 evra.

Naime, vlasnici novih stanova traže i 800 evra za kvadrat.

Prosečna cena stanova u novogradnji na nivou cele zemlje iznosila je 215.481 dinara (1.840 evra) po kvadratu, što je za 0,8 odsto više u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

Cene stanova praktično su pokazatelj ekonomske, društvene i političke situacije. Dok su u Bujanovcu najjeftiniji, za stan u susednom Vranju treba izdvojiti 875 evra prosečno po kvadratu, bar po podacima RZS. Na jugu su najskuplji stanovi u niškoj Medijani – 1.660 evra po kvadratu.

Rekordne cene i dalje su u beogradskoj opštini Savski venac u kojoj kvadrat košta oko 4.380 evra.

Pored beogradskih opština, po visokim cenama izdvajaju se i Novi Sad, Užice, Čajetina, Vrnjačka Banja, niške opštine Medijana i Crveni krst.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *