Veterinarska stanica Bujanovac: Stočarima podeljena poslednja tura junica iz Nemačke (Video)

Bujanovac, 17. septembar 2024. – Poslednja, treća tura od 30 najkvalitetnijih simentalnih junica uvezenih iz Nemačke podeljena je u utorak ujutru lokalnim farmerima. Ovaj posao realizovala je Veterinarska stanica Bujanovac koja je od letos uvezla ukupno 90 grla po najpovoljnijim cenama.

Kako nam je rekao Miodrag Milković, direktor Veterinarske koja je omogućila stočarima iz Bujanovca i Preševa da prvoklasna grla nabave po najpovoljnijim cenama, među govedarima postoji i dalje veliko interesovavanje za uvoz još pedesetak grla.

-Učinićemo sve da zadovoljimo potrebe stočara, ali je uvoz trenutno neizvestan zbog bolesti „plavog jezika“ u Austriji, kaže Milković.

Ako se uporedi kvalitet junica i cena, ne treba da čudi veliko interesovanje stočara.

-Povraćaj iznosi 65 odsto na fakturisanu cenu i naš je cilj da on bude što pre, najkasnije u roku od 60 dana, a to nisu mala sredstva i mislim da je izuzetno stimulativno. Cena jednog grla je 2350 evra, plus 10% PDV, tako da se otprilike na cenu od 2550 evra dobija povraćaj od 65 odsto, što znači da će cena po grlu biti malo preko 800 evra. Na tu cenu se dodaju troškovi prevoza životinja i testova  koji iznose otprilike 300 evra po grlu – rekao je ranije Milković i dodao da Veterinarska stanica snosi troškove testiranja i analiza junica koje iznosi 230 evra po grlu.

Na teritoriji opština Bujanovac i Preševo registrovano je 806 gazdinstava koja se bave govedarstvom, 164 koja se bave kozarstvom, 232 ovčarstvom i 27 svinjarstvom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *