Mustafi po peti put kažnjen zbog isticanja albanske zastave

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20. septembar 2024. Zbog isticanja albanske zastave na balkonu Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) pre dve godine prekršajni sud kaznio je tadašnjeg šefa NSA Ragmija Mustafija i ovu instituciju.

Kako se navodi u presudi Prekršajnog suda u Vladičinom Hanu, koju je u četvrtak objavio Mustafi, isticanjem albanske zastave prekršen je član 41. Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

Mustafi nije objavio iznose kazni, a na pitanje Bujanovačkih koliko će njega i NSA koštati podizanje zastave Albanije na nacionalni praznik Dan zastave 28. novembra 2022. godine, odgovorio je da još uvek nema kompletnu presudu.

Po zakonu, za pravna lica predviđene su kazne od 50.000 do 500.000 dinara, a za odgovorna lica od 5.000 do 25.000.   

Mustafi je u objavi naveo da je po peti put, posle više od dve godine od prestanka mandata predsednika Nacionalnog saveta Albanaca, kažnjen zbog podizanja albanske nacionalne zastave.

-Ovo je apsurd i otvoreni progon našeg nacionalnog simbola, a to nije ništa drugo do pokušaj političkog progona, sa ciljem zastrašivanja i cenzure onih koji otvoreno izražavaju svoj nacionalni identitet. Ovaj čin je pritisak na različitost, netrpeljivost prema drugima, diskriminatorski pristup prema Albancima u Preševskoj dolini. Ne radi se samo o zastavi, već o našoj slobodi izražavanja, pravu da postojimo i da se identifikujemo kao Albanci – naveo je Mustafi.

Pomenuti zakon zabranjuje isticanje grba ili zastave strane države u Republici Srbiji bez isticanja zastave Republike Srbije.

Po Zakonu o nacionalnim manjinama, zajednicama je dozvoljeno korišćenje nacionalnih simbola, ali ne identičnih simbolima matične države.

Albanci odbijaju da u bilo kom detalju promene nacionalne simbole, pozivajući se na Ustav Srbije, koji im, kako tumače, garantuje upotrebu sopstvenih simbola.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *