Predsednik NSA: Zatvorite sve kafane i svi na protest

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. septembar 2024. Za Albance iz Bujanovca i Medveđe  biće organizovan prevoz do Preševa kako bi učestvovali u protestnoj šetnji koja je zakazana za danas.  Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu pozvao je i vlasnike kafića i kafana da zatvore svoje lokale tokom šetnje i pridruže se maršu.

Savet Albanaca, koji vode Pokret za demokratski progress (PDP) Šćiprima Muslijua i Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, organizuju proteste, kako navode, zbog diskriminacije Albanaca od strane države Srbije.

Protestna šetnja Albanaca danas u Preševu

Prvi protest održan je u Bujanovcu 12. avgusta, desetak dana posle smene lokalne vlasti i odlaska Kamberijevih i Muslijuovih stranaka u opoziciju. Protest podržava i Demokratska partija dojučerašnjeg predsednika Bujanovca Nagipa Arifija. Ove tri stranke činile su svealbansku koaliciju koja je vodila opštinu prethodne četiri godine. Muslijuov PDP je inače bio u svakoj vlasti protekle 22 godine, dok su se Kamberi i Arifi smenjivali na čelu opštine.

Kamberi na protestu: Jučerašnji piromani danas su postali vatrogasci

Niz je prekinut pobedom albanske opozicije okupljene u Frontu za promene na junskim izborima, koja je potom vladajuću većinu dogovorila sa srpskim i romskim listama. Tako je Bujanovac ponovo dobio multietničku vlast.  

Iz tri poražene stranke, međutim, negiraju da je gubitak vlasti u Bujanovcu povod za organizovanje protesta.

Lutfiu je u nedelju objavio da je okupljanje bujanovačkih Albanaca od 11.30 do 12.00 u centru grada, nakon čega se organizovano kreće put Preševa.

Polazak iz Medveđe je 9:30 časova.

-Pozivamo na zatvaranje preševskih kafana i lokala i pridruživanje maršu. Svi zajedno ćemo protestovati za Identitet i Dostojanstvo. Za našu sadašnjost i budućnost – poručio je on.




One thought on “Predsednik NSA: Zatvorite sve kafane i svi na protest

  1. seferi

    Da be da tebe će te, slušam obavezno živelo rukovodstvo Bujanovca dosta je bilo mi u šumu a vi na vlast i uzimanje više ne živelo rukovodstvo i svi narodi u naš bujanovac

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *