Protest Albanaca u Preševu, transparenti na državnim institucijama i zahtev da se vrati sud

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. septembar 2024. (foto Folonline) – U Preševu je u ponedeljak održan protest Albanaca protiv, kako kažu, diskriminacije koju nad njima vrši država Srbija. Za razliku od protesta u Bujanovcu 12. avgusta, sada je organizovana protestna šetnja od gradskog stadiona do glavnog trga. Učesnici protesta nosili su transparente sa natpisima „Stop selektivnoj pasivizaciji“, „Hoćemo albanske udžbenike“, „Vratite nam adrese“, „Evropo posmatraj Srbiju“. Intonirana je i himna Albanije.

Povorku su predvodili predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu, narodni poslanik i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi, njegovi partijski saborci Ardita Sinani, predsednica Preševa, Ragmi Mustafi, šef bujanovačkog odbora ove stranke, kao i Ragmi Mustafa, lider preševske Demokratske partije Albanaca.

Predsednik NSA: Zatvorite sve kafane i svi na protest

Oni su nosili veliki baner sa natpisom „Za identitet i dostojanstvo“, a ostali učesnici protesta albanske i američke zastave.

Povorka je zastala ispred Doma zdravlja gde je na ulazu postavljen transparent Dom diskriminacije, zatim je na zgradi odeljenja Prekršajnog suda postavljen natpis Vratite nam sud. Koordinacionom telu za jug Srbije namenjen je natpis NeKooridinaciono telo.

 

Ispred suda je, kako javlja Folonline, umalo došlo do incidenta, jer radnik obezbeđenja nije dozvoljavao da se postavi natpis, ali je pod pritiskom učesnika protesta popustio.

Bilo je i transparenata na kojima je pisalo „Stop selektivnoj pasivizaciji“, „Hoćemo albanske udžbenike“ i „Vratite nam adrese“. Tokom protesta je intonirana i himna Albanije.

Šetnja je završena na trgu u Preševu, gde je na mestu na kojem je nekada bio spomenik poginulim borcima OVPMB postavljen transparent Ovo je mesto spomenika palim borcima.

“Svi zajedno dižemo glas za svakog ugnjetavanog i diskriminisanog Albanca, zlostavljanog od strane Srbije”, poručio je uoči protesta Lutfiu.

Albanci traže udžbenike na maternjem jeziku za srednjoškolce, priznavanje fakultetskih diploma stečenih na Kosovu, jednake mogućnosti pri zapošljavanju, zaustavljenje pasivizacije, integraciju u državne institucije.

Mediji na albanskom jeziku javljaju da je više stotina građana učestvovalo u protestu. Bilo je i organizovanih dolazaka iz Bujanovca i Medveđe u režiji NSA.

Prvi protest održan je u Bujanovcu 12. avgusta, desetak dana posle smene lokalne vlasti i odlaska stranaka Šaipa Kamberija, Šćiprima Muslija i Nagipa Arifija opoziciju, o čemu su Bujanovačke pisale.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *